Boris Džonson Foto:EPA-EFE/Chris J. Ratcliffe

Konzervativna partija britanskog premijera Borisa DŽonsona izgubila je prethodno sigurno jedno poslaničko mesto u parlamentu, nakon iznenadnog lokalnog izbornog poraza u jednoj oblasti, što se tumači kao izraz nezadovoljstva birača britanskim liderom, uzdrmanog brojnim skandalima.

PROČITAJTE JOŠ:

Kandidatkinja centrističke stranke Liberalne demokrate, Helen Morgan, osvojila je parlamentarno mesto u Severnom Šropširu, koje je konzervativna većinu imala od 2019. godine, prenosi agencija AP.

“Ljudi Severnog Šropšira govorili u ime britanskog naroda. Oni su glasno i jasno rekli: “Borise DŽonsone, zabava je gotova““, poručila je Morgan u pobedničkom govoru.

“Naša zemlja vapi za vođstvom. Gospodine DŽonson, vi niste lider”, naglasila je Morgan.

Glasanje za oblast Severni Šropšir, jedno od 650 mesta u britanskom parlamentu, raspisano je van redovnog izbornog ciklusa, jer je aktuelni konzervativac podneo ostavku nakon što je utvrđeno da je prekršio parlamentarna pravila o lobiranju.

Konzervativci su pobedili na svim prethodnim izborima u uglavnom ruralnim područjima centralne Engleske, otkako je ta izborna jedinica stvorena u svom sadašnjem obliku 1983. godine.

Najnoviji zaokret dolazi u trenutku kada se DŽonson suočava sa kritikama na nekoliko frontova, uključujući i osudama zbog izveštaja o zabavama koje je njegovo osoblje organizovalo prošlog Božića kada je zemlja bila u izolaciji.

Ankete javnog mnjenja širom zemlje pokazuju da konzervativci zaostaju za svojim glavnim rivalima, Laburističkom partijom.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)