Boris Dzonson Boris Johnson
Boris Džonson Foto:Tanjug/Adrian Dennis/Pool via AP

Boris Džonson je pretrpeo najgoru krizu svog premijerskog mandata u utorak uveče, pošto su nedelje skandala kulminirale masovnom pobunom mnogih njegovih konzervativnih poslanika.

Iako je vlada na kraju dobila glasove kojima su odobrene nove mere protiv koronavirusa, ukupno 99 konzervativnih članova parlamenta prkosilo je Džonsonu.

Pitanje koje sada visi u vazduhu je koliko je Džonsonova pozicija ugružena, a politički analitičari u Velikoj Britaniji imaju jednoglasan odgovor – veoma.

U protekle dve nedelje dominirali su izveštaji da su on i njegov tim održali društvena okupljanja u Dauning stritu u zimu 2020. godine, dok je ostatak zemlje bio u karantinu zbog koronavirusa i takva okupljanja su bila nelegalna.

Džonson, pak, kaže da veruje da nijedna pravila nisu prekršena i zatražio je od jednog od svojih najviših državnih službenika da istraži događaje.

Boris Dzonson Boris Johnson
Boris Džonson Foto:Tanjug/Leon Neal/Pool via AP

Fotografije koje su objavili britanski mediji pokazuju da je je u sedištu Konzervativne stranke organizovana zabava uoči Božića prošle godine. Ukupno 24 osobe prisustvovale su zabavi Šona Bejlija, konzervativnog kandidata za graonačelnika Londona.

Torijevci nisu odgovorili na pozive medija da komentarišu novootkrivene fotografije, ali se Konzervativna partija ranije distancirala od događaja i Bejlija.

Pitanje božićnih okupljanja ili „Partigejta“, postalo je goruće nakon skandala u kojem je Džonson apelovao na svoje poslanike da ponište 30-dnevnu suspenziju konzervativnog kolege Ovena Patersona, za koga je utvrđeno da je prekršio pravila lobiranja. Paterson je poslao više mejlova vladinim zvaničnicima u ime dve kompanije koje su mu kao konsultantu isplatile platu od 100.000 funti. U početku je negirao bilo kakvu krivicu, ali je na kraju podneo ostavku na mesto poslanika.

Boris Dzonson Boris Johnson
Boris Džonson Foto:EPA-EFE/JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT

Bilo je i drugih skandala oko toga kako je premijer platio renoviranje svog stana i ko je platio luksuzni odmor na koji je otišao dok se zemlja borila sa pandemijom koronavirusa.

Nagomilavanje skandala i međupartijskih nedaća je poklon za Džonsonove kritičare, a izveštaji počinju da formiraju i drugačije mišljenje javnosti, pokazuju istraživanja javnog mnjenja. Svake nedelje lider opozicije je u mogućnosti da ispituje premijera u parlamentu, a u sredu je lider laburista Kir Starmer pitao Džonsona o previranjima u njegovoj stranci.

„Da li premijer razume zašto mu sopstveni poslanici ne veruju?“, upitao je Stramer, na šta je Džonson odbio da odgovori.

Stramer nije želeo da odustane od svoje namere, te je pitao javnost zašto građani treba da poštuju epidemiološke mere, koje očigledno ne važe za Dauning Strit.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sve ovo je jako naškodilo Džonsonovoj reputaciji. Anketa „Politika“ pokazuje da su konzervativci četiri boda iza opozicione Laburističke partije, dok 65 odsto ljudi ne odobrava Džonsonovo vođstvo.

Međutim, premijer verovatno nije u neposrednoj opasnosti od gubitka posla. Da bi smenili Džonsona sa funkcije, 15 odsto njegovih poslanika moralo bi da pošalje pisma predsedniku grupe konzervativnih poslanika, poznatih kao Komitet 1922, pozivajući na glasanje o poverenju njegovom rukovodstvu.

Broj poslatih pisama je uvek tajan, ali se ne smatra da je blizu tog praga. Čak i ako bi do njega došlo, malo je verovatno da bi Džonson izgubio glasanje. Ne bi bilo u interesu onih koji žele da uklone Džonsona da podignu svoju ruku glasajući protiv njega samo da bi izgubili. Pored toga, postoji argument da bi njegovo zadržavanje na funkciji, sada kada je  dovoljno unižen da se može kontrolisati, mogao biti najbolja opcija za budući period.

BONUS VIDEO Redovi u Britaniji zbog nestašice goriva – interveniše i vojska

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar