Foto: EPA-EFE/BERND VON JUTRCZENKA

Ugur Sahin, osnivač kompanije Biontek koja je sa Fajzerom razvila vakcinu protiv kovida veruje da će do kraja leta virus biti pod kontrolom u većini evropskih država i SAD.

Pročitajte još:

Sahin, osnivač nemačke kompanije Biontek smatra da su problemi sa sporom vakcinacijom, nestašicom doza i epidemiološkim merama privremeni i da je moguće vakcinisati 70 posto Nemaca do kraja septembra. To znači da će virus tada prestati da bude toliki problem.

„U mnogim evropskim državama i SAD-u nam do kraja leta više neće biti potrebna opštaa zatvaranja“, rekao je on za nedeljni Velt. „Biće izbijanja virusa, ali će ona biti pozadinski šum. Biće mutacija ali nas neće plašiti“, dodao je Sahin.

Do sada je u Nemačkoj barem jednu dozu vakcine primilo gotovo 9 posto stanovništva. U Britaniji je jednu dozu primilo više od 50 posto državljana.

Spora vakcinacija i produžavanje restriktivnih mera u Nemačkoj utiču na popularnost konzervativaca kancelarke Angele Merkel kojima pada podrška u izbornoj godini, navodi Rojters. „Mnogi su jednostavno razočarani“, rekao je bavarski konzervativni premijer Markus Zeder, potencijalni naslednik Angele Merkel na parlamentarnim izborima, za novine FAZ.

„Pogrešni potezi mogu da učine ovaj treći talas trajnim“, rekao je on uoči sastanka regionalnih i nacionalnih čelnika u ponedeljak na kojem će se razgovarati o merama protiv kovida-19.

„Imamo sredstvo: ručnu kočnicu. Ono se mora strogo primeniti svugde u Nemačkoj“, naglasio je Zeder govoreći o mogućnosti zaustavljanja postepenog ublažavanja mera protiv koronavirusa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram