Džo Bajden i Mohamed bin Salman Foto: Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

Amerikanci su ljuti na Saudijsku Arabiju jer su zemlje OPEC-a odlučile smanjiti proizvodnju nafte, usprkos molbama administracije Džoa Bajdena da im ne dižu cenu nafte uoči izbora. Saudijska politika cena nafte ide u korist Moskve, optužuju Amerikanci.

Saudijci su signalizovali da bi mogli povećati proizvodnju u decembru ako tržište ostane bez ruske nafte. Američki zvaničnici ističu da će to biti ključan lakmus test jesu li Saudijci na istoj strani s Ukrajinom i njenim zapadnim saveznicima ili drže stranu Rusiji, piše Vol Strit Žurnal.

List piše da razliku u interesima između dve vrlo različite države više ne mogu, kao što su to radili u prošlosti, zagladiti njihovi lideri. Savez SAD-a i Saudijske Arabije preživeo je 15 predsednika i sedam kraljeva, arapski naftni embargo, dva rata u Persijskom zalivu i teroristički napad na SAD 11. septembra, prenosi N1.

Foto: Profimedia, Epa/Efe, Shutterstock

Sad se lomi zbog ličnog animoziteta dvojice lidera, američkog predsednika Bajdena (79) i 37-godišnjeg saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, piše WSJ. Izvori lista kažu da se bin Salman privatno ruga Bajdenu i ismejava njegove gafove, dovodeći u pitanje njegovo mentalno stanje. Saradnicima je rekao da mu je bivši američki predsednik Donald Tramp bio mnogo draži.

Ubistvo Kašogija

Bajden je u kampanji žestoko kritikovao Saudijsku Arabiju zbog ubistva novinara Džamala Kašogija, odbijao je razgovarati s princem Mohamedom više od godinu dana, a kad su se konačno susreli u Džedi u julu, ostavio je utisak da bi radije da nije došao i da nije zainteresovan za političke rasprave, kažu izvori iz arapske kraljevine.

Odmah je Saudijcima predbacio smrt Džamala Kašogija, saudijskog novinara, kojeg je ubio i raskomadao tim saudijskih agenata u konzulatu u Istanbulu. Lična antipatija, pa čak i neprijateljstvo između Bajdena i Bin Salmana, kako piše WSJ, produbili su napetost u odnosima između dve zemlje, koje se poslednjih godina udaljavaju usled promenjenih geopolitičkih i ekonomskih interesa.

Mohamed bin Salman, Vladimir Putin Foto: BANDAR AL-JALOUD/Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs, SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK / KREM/EPA-EFE

Glavni kamen spoticanja je odluka zemalja OPEC+ pod vođstvom Saudijske Arabije da smanje proizvodnju nafte neposredno pre izbora u SAD-u. Bajdenovoj administraciji uoči izbora u novembru ne treba novo poskupljenje nafte u vreme visoke inflacije. To je podstaklo obe zemlje na preispitivanje dosadašnjih odnosa. Politički savez lidera slobodnog sveta i autoritarne arapske kraljevine gotovo 80 godina uticao je na ravnotežu na Bliskom Istoku pa i globalno. Sad je Bela kuća saopštila da Bajden želi preispitati služi li dosadašnja politika prema Saudijskoj Arabiji interesima nacionalne bezbednosti SAD-a. Saudijski zvaničnici poručuju da je možda vreme da i oni preispitaju odnos sa SAD-om, prenosi Jutarnji.

PROČITAJTE JOŠ:

Pogoršani odnosi

Odnosi su pogoršani od ruske invazije na Ukrajinu, jer je odluka OPEC-a da smanji proizvodnju podigla cenu nafte, što pomaže ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da izvozom nafte finansira agresiju. Istovremeno potkopava učinkovitost američkih sankcija protiv Moskve. Svaka zemlja mora izabrati stranu, poručuju iz Vašingtona, pritom držanje Saudijaca vide kao davanje podrške Moskvi. No Saudijci odgovaraju da mogu podržati Ukrajinu i istovremeno sarađivati ​​s Rusijom u OPEC+.

Princ Mohamed vidi visoke cene nafte kao možda poslednju priliku za modernizaciju saudijske privrede i izgradnju budućnosti nakon nafte. O tome će se govoriti ove nedelje u Rijadu, na konferenciji na koju nisu pozvani američki zvaničnici.

BONUS VIDEO: Putin uveo ratno stanje: Uvod u totalni rat?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar