Angela Merkel Foto:Fabrizio Bensch/Pool via AP

Prvo nema dovoljno vakcina, a sad - Nemci neće na vakcinisanje. List Bild smatra da bi ih motivisalo javno vakcinisanje kancelarke Merkel. Problem je i odbijanje građana da se vakcinišu vakcinom AstraZeneke.

Pročitajte još:

Nemci nisu baš pohrlili na vakcinisanje kao što se očekivalo, piše u svom današnjem izdanju najtiražniji nemački list Bild. Posebni problem predstavlja vakcina AstraZeneka u koje građani očigledno nemaju previše poverenja. Kako izveštava Bild, do sada je iskorišćeno samo 11 odsto raspoloživih doza. Tako je u saveznoj pokrajini Baden-Virtemberg upotrebljeno samo 309 od ukupno 100.800 doza, a u Brandenburgu – nijedna.

Bild smatra da bi kancelarka Angela Merkel svojim primerom trebalo da podstakne građane na vakcinisanje. Međutim, ona je izjavila: Vakcinisaću se kad na mene dođe red. I od toga ne odstupa. Kako navodi nemački list, mnogi političari i stručnjaci smatraju da greši.

„Sigurno bi bio vrlo pozitivan signal kada bi se kancelarka Merkel i predsednik Štajnmajer uskoro javno vakcinisali. To stvara poverenje“, izjavio je za Bild Mihael Tojrer, potpredsednik poslaničkog kluba liberala.

U članku se takođe podseća da su se američki predsednik Bajden i izraelski premijer Netanjahu vakcinisali pred kamerama te da je u njihovim zemljama spremnost građana na vakcinisanje znatno veća nego u Nemačkoj.

„Vakcina AstraZeneke je bolja nego što se misli“

„Ako se uz odgovarajuće insceniranje vakcinušu poznate osobe, pre svih kancelarka, to bi sigurno imalo odjeka i podstaklo građane na vakcinisanje“, smatra i Dirk Beninghof, šef najveće nemačke PR agencije „fischerAppelt“.

Nemačka vlada je na kampanju za podsticanje na vakcinisanja od 27. decembra do danas već potrošila 25 milina evra. Ali, kako smatra Bild – bez uspeha. Ovaj list upozorava da je hitno potrebna bolja reklama, budući da se u pojedinim domovima za negu starijih i nemoćnih nije htelo da se vakciniše – više od 50 posto osoblja.

Bild citira i izjavu poznatog virologa Kristijana Drostena, koji je član kancelarkinog tima za korona-krizu. On je rekao da je vakcina AstraZeneke daleko bolja nego što se misli: Vakcine koja imamo su ekstremno dobra u poređenju s onim što smo mogli očekivati.

I savezni ministar zdravlja Jens Špan je upozorio da ne treba pasti pod tuđi uticaj i dovoditi u pitanje „vakcinu s odobrenim i delotvornim sastojkom.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar