Foto: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Bil Gejts, suosnivač kompanije Majkrosoft i jedan od najbogatijih ljudi na svetu, je vlasnik najvećeg poljoprivrednog zemljišta u Sjedinjenim Američkim Državama. Prema pisanju medija Gejts nije jedini milijarder koji poseduje poljoprivredna zemljišta. Među njima su i osnivač CNN-a Ted Tarner i čelnik Amazona Džef Bezos.

List Land Report je objavio da je u njegovom vlasništvu 242.000 hektara zemljišta koje se nalazi u 18 saveznih država. Ovaj milijarder, čije je bogatstvo magazin Forbes procenio na 121 milijardu dolara, u Luizijani ima 69.071 hektar zemljišta, u Arkanzasu 47.927 hektara i Nebraski 20.588 hektara.

U Feniksu, Arizoni, ima 27.750 hektara zemljišta na kom nastaje novo predgrađe.

Prema Land Reportu, Gejts vlasništvo nad zemljištem ostvaruje preko kompanije Cascade Investments, koju koristi za investiranje u kompaniju za bezbednost hrane Ecolab, internetsku stranicu Vroom za prodaju i kupovinu polovnih automobila i nacionalnu železnicu Kanade.

Mnogima je iznenađujuće da je Gejts vlasnik najvećeg poljoprivrednog zemljišta, ali ovo nije prvi put da se okušao u ovoj delatnosti. On i njegova supruga su 2008. godine najavili da će osigurati 306 miliona dolara bespovratnog novca za promociju održive poljoprivrede velikog prinosa među poljoprivrednicima subsaharske Afrike i Južne Azije.

Njihova fondacija je uložila u razvoj i širenje „super useva“ otpornih na klimatske promene i u uzgaoju krava u cilju da se ostvare veći prinosi. Da bi ostvarili ciljeve u poljoprivredi formirali su i neprofitnu organizaciju Gates Ag One.

Još nije u potpunosti poznato za šta Gejts koristi svoje poljoprivredno zemljište i da li se ono koristi za konzervaciju. Kompanija Cascade se nije oglasila po ovom pitanju, iako je to Forbs tražio.

Međutim, postoje naznake da se zemljište koristi za postizanje ciljeva njihove fondacije. Naime, kompanija Cottonwood Ag Managment, kao podružnica Cascadea, je deo neprofitne organizacije Leading Harvest koja promoviše održivu poljoprivredu, a prioritet je zaštita useva, tla i vodenih resursa.

Land Report je ukazao na to da Gejts nije jedini milijarder koji poseduje poljoprivredna zemljišta. Među njima su i osnivač CNN-a Ted Tarner i čelnik Amazona Džef Bezos, piše Forbs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram