Foto:EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Svet se neće vratiti u normalu do kraja 2022. godine, što je katastrofa koja je mogla da bude izbegnuta da su svetski lideri na samom početku pandemije uložili u testiranje, smatra filantrop i milijarder Bil Gejts.

Pročitajte još:

„Ovo je ogromna tragedija. Možemo da izračunamo ekonomsku cenu ali verovatno nikada nećemo moći da izmerimo gubitak učenja, patnju zbog restrikcija koje su uvedene kako broj mrtvih ne bi bio još veći“, rekao je on poljskoj televiziji TVN24 gde je predstavljao svoju knjigu „Kako izbeći klimatsku katastrofu“.

„Jedina dobra stvar je što je kraj na vidiku. Imamo vakcine, koje su gotovo sve efikasne, tako da konačno izlazimo iz ovog mraka i vidimo svetlo na kraju tunela“, dodao je Gejts.

Gejts je procenio da će se to svetlo videti krajem godine. „Broj vakcinisanih će biti dovoljno visok da brojke počnu da opadaju, škole će se otvoriti“, rekao je on. „Dok ceo svet ne očistimo od toga, imaćemo neke restrikcije i zabrane, ali će i one nestati krajem 2022. godine, ako svi radimo zajedno. Tada bi trebalo da se potpuno vratimo u normalu“, rekao je on.

Foto: EPA/GIAN EHRENZELLER

Gejts je ocenio da bi, da je međunarodna zajednica „investirala“ na samom početku, ovaj obim pandemije bio izbegnut.

„Imamo rizik i po malo cenu, uz malu investiciju, smo mogli da izbegnemo ovaj problem. Te investicije nisu uložene. A jedna od njih je bila ideja da se bolest brzo dijagnostifikuje“, rekao je on.

„Srećom, tehnologija po imenu PCR dozvoljava nam da testiramo, vrlo precizno, i da smo u ranoj fazi pandemije testirali dovoljno ljudi a onda stavili u karantin one pozitivne, mogli ste da izbegnete ovaj eksponencijalni rast koji vas je primorao da toliko toga zatvorite“, dodao je Gejts.

Bil Gejts Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Gejts smatra i da su se neke zemlje uspešno izborile sa virusom poput Australije, Južne Koreje, Novog Zelanda ali da „nažalost, većina Evrope, Južne Amerike pa čak i SAD nije, pa smo se našli u neverovatnom problemu“.

Iz sveta i regiona čitajte:

„Trebalo je unapred da investiramo i to ne bi bilo toliko skupo. Čak i kada nas je epidemija udarila, imali smo priliku, samo da su se lideri obratili pravim naučnicima i rekli ‘hej, a ovo testiranje i izolacija?“ – zemlje bi prošle mnogo bolje“, rekao je Gejts i dodao da je pandeija sada svima poslužila kao dobra lekcija.

Gejts veruje i da će se svetska zdravstvena zajednica sada toliko poboljšati da će uspeti da iskorene grip, malariju i dečju paralizu.

„Mislim da ćemo sada investirati kako se ovo ne bi ponovo dogodilo i mnogo tih investicija će nam dati nove alatke da poboljšamo zdravlje. Ne samo kada se pojavi neka pandemija, već i da se otarasimo bolesti poput gripa, malarije, dečje paralize i nekoliko drugih“, rekao je on.

Gejts je dao više od 1,8 miliona dolara za borbu protiv kovida 19 od početka pandemije, podsetio je Dejli mejl.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar