Foto: EPA-EFE/KAMIL ZIHNIOGLU

Bil Gejts, najpoznatiji kao suosnivač tehnološkog giganta Majkrosoft, od početka pandemije koronavirusa udaljio se od ove kompanije i sada je poznat po klimatskom aktivizmu, kao i radu na zaustavljanju širenja koronavirusa.

Pročitajte još:

U nedavnom postu na blogu, Gejtsu kolege neprestano postavljaju isto pitanje: „Kako će nove varijante koronavirusa uticati na naše napore da okončamo pandemiju?“

Filantrop priznaje da i njega zabrinjava to pitanje.

„Svet je dosta napredovao u borbi protiv koronavirusa, ali nove varijante virusa mogu ugroziti napredak koji smo postigli tokom protekle godine“, rekao je on.

Takođe je naglasio sledećih pet stvari o tome kako novi sojevi koronavirusa komplikuju pandemiju.

1. Bilo kakav grip može biti varijanta koronavirusa

Grip, odnosno virus, brzo mutira i iz tog razloga se novi sojevi svakodnevno množe.

Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN /

Dakle, same po sebi varijante virusa nisu neobične. To takođe znači da su za njihovo izlečenje potrebne i nove varijante vakcine, kako bi se išlo u korak sa novim sojevima.

Evo Gejtsovog objašnjenja o tome kako se virus širi telom.

Pročitajte i:

„Koronavirus, kao i svi virusi, ima samo jedan cilj da se replicira. Svaki put kada virus napadne vaše ćelije, prevari ćeliju da sledi uputstva kodirana u njenoj RNK da bi napravila više kopija virusa“, rekao je on.

„Kada ćelija pravi novi virus, ona mora da kopira ta uputstva. Ali kopiranje tih uputstava je kao na čas slepog kucanja u školi, teško je napisati istu stvar više puta bez ijedne greške. Šifra virusa koji uzrokuje koronu duga je oko 30.000 slova. To je prilika da se zabrlja, što koronavirus često koristi. Većina grešaka dovodi do virusa koji je ili funkcionalno identičan ili ne može da se replicira. Ali s vremena na vreme dođe do promene koja virusu olakšava zarazu ljudi ili izbegavanje imunološkog sistema. Kada ta promena počne da se širi među ljudima, pojavljuje se nova varijanta“, zaključio je on.

2. To što su oblici mutacije slični može biti dobro

„Koronavirus mutira duplo brže od gripa i mnogo je jednostavniji virus u odnosu na njega“, rekao je Gejts.

„Kada koronavirus mutira, to se obično dešava na istom mestu u određenom proteinu ‘spajk’ koji viri sa površine virusa. Taj protein spajk je ključ širenja koronavirusa. Njegov oblik je ono što omogućava virusu da zahvati ljudske ćelije“, objasnio je Gejts.

Foto: Tanjug/NIAID-RML via AP

„Ako se protein samo malo promeni, mogao bi se efikasnije povezati sa ćelijama (što čini virus prenosivijim) ili imunim sistemo, te će virusu postati teže da cilja. Ali ako bi se previše promeni, virus više ne bi mogao da dobije unos koji je ključ njegovog životnog ciklusa. Kako se mutacije dešavaju samo na ovom ograničenom mestu, iste mutacije se pojavljuju na različitim lokacijama širom sveta, ali bez različitih varijacija“, rekao je milijarder.

„Neki stručnjaci misle da smo možda već videli sve zabrinjavajuće mutacije za koje je ovaj virus sposoban. Ali koronavirus nas je već više puta iznenadio, a mogao bi i ponovo “, dodao je Bil.

3. Virus se menja, ali put koji je pred nama je isti

„Čini se da vakcine koje se danas stvaraju mogu da spreče od teške bolesti, čak i od novih varijanti, pa je sledeće veliko pitanje da li vakcina mora da se ažurira tako da cilja nove varijante“, kazao je Gjets.

„U svakom slučaju, zaustavljanje prenosa je najbolji način za sprečavanje novih varijanti“, rekao je Gejts.

„Za sada je ključno da nastavitmo da sledimo najbolje prakse. Ako budemo oprezni, fizički se distanciramo, nosimo maske i vakcinišemo se, pobedićemo pandemiju mnogo ranije“, optimističan je Bil Gejts.

4. Važno je da vakcine budu svima dostupne

„Ako vakcina ne bude dostupna na svakom delu planete, moraćemo da živimo sa mogućnošću da se pojavi mnogo gori soj virusa. Čak bismo mogli da vidimo kako se pojavljuje nova varijanta koja u potpunosti izbegava postojeće vakcine“ rekao je Gejts.

Kroz inicijativu nazvanu Kovaks, Gejtsova fondacija sarađuje sa globalnim organizacijama poput Koalicije za epidemiološku pripravnost (CEPI) i Globalnim savezom vakcina (GAVI) za distribuciju vakcina zemljama sa niskim prihodima.

Fondacija Bil i Melinda Gejts bila je presudna za uspostavljanje GAVI-a i dala je prvu investiciju u iznosu od 70 miliona američkih dolara potrebnu za osnivanje organizacije 1999. godine.

Iz Kovaks programa nedavno su naveli kako će moći da isporuče 300 miliona doza vakcine do sredine 2021. godine, ali Gejts smatra da ovo nije dovoljno.

„Svetu treba mnogo više, ako zaista želimo da eliminišemo pretnju koronavirusa. Nadam se da bogate svetske zemlje nastavljaju da podržavaju rad Kovaksa, bez obzira na to što život počinje da se normalizuje u nekim delovima sveta“, rekao je on.

Foto: Promo

5. Sada smo pripremljeniji

„Nadam se da će sledeći put razlika biti u tome što smo sada bolje pripremljeni da uočimo ove varijante“, kazao je Gejts.

„Svi alati i protokoli koje su medicinski zdravstveni stručnjaci, istraživači i naučnici sada postavili za praćenje varijacija koronavirusa biće od neprocenjive vrednosti u budućnosti. Nema sumnje da varijante komplikuju naše napore da zaustavimo ovu pandemiju. Čak i kad je najgore iza nas, moraćemo da budemo na oprezu. Srećom, znamo šta treba da uradimo da ih sprečimo da se pojave“, dodao je Bil.

„Za sada je najbolje što možete učiniti da biste se zaštitili, da sledite smernice stručnjaka i vakcinšete se“, zaključio je on, prenosi Jahu.

BONUS VIDEO

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare