španija vakcinacija astrazeneca
Foto: REUTERS/Sergio Perez

Kontrolna laboratorija Agencije za lekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine u četvrtak je odobrila upotrebu AstraZeneka (Vaxzevria) vakcina koje su u BiH stigle preko KOVAKS mehanizma. Fajzer vakcine, koje je BiH kupila preko KOVAKS mehanizma, dobile su odobrenje za upotrebu u ponedeljak i odmah su upućene korisnicima. Još uvek se čeka odobrenje Sinovak vakcine koje je BiH donirala Turska.

Pozitivan nalaz kontrole uslov je da bi se mogla vršiti imunizacija stanovništa, a nalazi su dostavljeni nadležnim institucijama entiteta i Brčko distrikta.

Iz Agencije za lekove BiH su naveli da je juče dostavljena nedostajuća dokumentacija za AstraZeneka vakcinu nakon čega je kompletiran nalaz.

Prethodno, u ponedeljak, izdat je nalaz za doze Fajzer/BioNTek vakcina nabavljenih putem KOVAKS mehanizma, čime je odobrena upotreba i ovih vakcina.

Vakcine koje je BiH kupila u okviru KOVAKS mehanizma 25. marta su stigle na Međunarodni aerodrom Sarajevo, a u pitanju je 26.400 doza AstraZeneka i 23.400 doza Fajzer vakcine. Doze su odmah po dolasku upućene krajnjim korisnicima, entitetskim vlastima.

Čeka se odobrenje Sinovak vakcine koje je BiH donirala Turska. U Agenciji za lekove BiH navode da nisu primili zahtev za kontrolu, niti su im dostavljeni uzorci te vakcine.

Oglasilo se Ministarstvo civilnih poslova BiH sa objašnjenjem da je u toku prikupljanje potrebne dokumentacije za podnošenje zaheva za kontrolu.

Donaciju Turske od 30.000 doza Sinovak vakcina, koje su u BiH stigle 28. marta, prema odluci Saveta ministara BiH raspodeliće Ministarstvo civilnih poslova BiH, i to Republici Srpskoj 11.020, Federaciji BiH 17.980 i Brčko distriktu BiH 1.000 doza.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar