ruska vakcina
Foto: Matyas Borsos/Hungarian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Jučerašnja izjava zvaničnika Vlade Federacije BiH da zdravstveni sistem ovog entititeta nije dovoljno infrastrukturno kapacitiran za skladištenje ruske vakcine Sputnik V izazvala je nevericu tamošnje javnosti jer Vlada Federacije već mesec insistira da nabavi pola miliona doza upravo ruske vakcine.

Juče je javnost obaveštena da je direktor Zavoda za javno zdravlje FBiH Davor Pehar obavestio Vladu FBiH da zdravstveni sistem ovog entiteta ima dobro uspostavljenu infrastrukturu za čuvanje Fajzerovih vakcina, koje se čuvaju na minus 80 stepeni, kao i Sinofarm i Sinovac, koje se čuvaju na od dva do pet stepeni, dok to nije slučaj za ruski Sputnik V.

„Sputnik se čuva na minus 20 stepeni, a oni nemaju tu opremu, ali sigurna sam da imaju veledrogerije. Ukazano nam je na to da bi, ukoliko dođe do masovne vakcinacije, Sputnik bio komplikovan, jer čim se izvade iz frižidera, u roku od dva sata treba utrošiti doze, za razliku od drugih vakcina“, izjavila je federalna ministarka Edita Đapo.

Postavlja se pitanje gde bi se onda uskladištilo onih 100 hiljada doza koje su očekivane tri dana nakon potpisa ugovora ili aktiviranja akreditiva.

„Hladni lanac za režim minus 20 postoji u Zavodu za javno zdravlje FBiH, ali oni jesu ograničeni. Imali smo vakcinu protiv polija koja se čuvala na toj temperaturi. Mi smo komunicirali prema kantonalnim zavodima da pojačaju kapacitete tog hladnog lanca“, rekao je šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravlje Federacije Bosne i Hercegovine Sanjin Musa.

Šemsudin Hasić, direktor najveće BiH veledrogerije Hercegovinalijek iz Mostara, za Klix.ba kaže da je prvobitno bilo problematično skladištenje Fajzerovih vakcina, ali ta kompanija šalje i potrebnu tehnologiju za čuvanje.

„U BiH do dolaska njihovih vakcina niko nije imao tehnologiju za režim na minus 80. Čuvanje vakcina na minus 20 stepeni nije problematično, jer se čuva u komorama koje su nižeg temperaturnog nivoa“, kazao je.

Kako je pojašnjeno, Fajzerove vakcine čuvaju se u „boksovima“ sa hladnim ledom i u komorama sa negativnim režimom, a nakon otvaranja „boksa“ rok za apliciranje vakcina je pet dana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar