Džef Bezos
Džef Bezos Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Milijarder Džef Bezos zahvalio se zaposlenima i kupcima Amazona na tome što su platili njegovo prvo putovanje u svemir - ali njegovi komentari su izazvali kritike političara i poznatih ličnosti, prenosi Skaj njuz.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom konferencije za novinare posle njegovog leta u svemir u letelici Blu Oriždina „Nju Šepard“, Bezos je rekao: „Takođe želim da zahvalim svakom radniku Amazona i svakom kupcu, jer ste vi sve ovo platili“.

Kritičari su ubrzo istakli da su se radnici Amazona žalili na loše uslove rada, duge smene i niske plate, istovremeno optužujući osnivača kompanije da nije platio dobar deo poreza.

„Da, radnici Amazona su to platili – nižim platama, raspadom sindikata, izbezumljenim i nehumanim radnim mestima i dostavljači koji nemaju zdravstveno osiguranje tokom pandemije. Amazonovi kupci to plaćaju time što Amazon zloupotrebljava svoju tržišnu moć da bi naštetio malim preduzećima“, navela je na Tviteru američka poslanica Aleksandrija Okasio-Kortez.

A senatorka Elizabet Voren je optužila osnivača Amazona koji je nedavno odstupio sa mesta izvršnog direktora, da ne plaća porez, pozivajući se na „porez na bogatstvo“.

„Džef Bezos je zaboravio da se zahvali svim vrednim Amerikancima koji su zapravo platili porez da bi održali ovu zemlju, dok on i Amazon nisu platili ništa“, rekla je, prenosi Skaj njuz.

„Zalažem se za tri izmene naših poreskih zakona… da milijarderi i mega-korporacije počnu da plaćaju svoj deo pošteno“.

Poslanik Erl Blumenauer je pozvao na porez za svemirska putovanja.

„Putovanje u svemir nije neoporezivi odmor za bogate. Plaćemo porez za avionske karte. Milijarderi koji lete u svemir – ne proizvodeći naučnu vrednost – trebalo bi da učine isto“, napisao je.

Blumenauer je izrazio zabrinutost zbog uticaja letova u svemir na životnu sredinu i rekao da je predložio zakon čiji je cilj da putnici na tim letovima plaćaju porez kako bi nadoknadili uticaj zagađenja.

Bezosa su kritikovali i političari izvan SAD, a lider kanadske Nove demokratske stranke pozvao je „ultrabogate da plate svoj deo poreza“.

Dejli šou, koji vodi komičar Trevor Noa, istakao je uslove rada radnika Amazona nakon Bezosovog leta.

„Džef Bezos je u svemiru bio pet minuta – ili kako je poznato u skladištu Amazona, vaše vreme za pauzu tokom smene od 16 sati“, rekli su.

Prema neprofitnoj istraživačkokj novinarskoj organizaciji ProPublika, Bezos nije platio porez na dobit u 2007. i 2011. godini.

Bonus video: Čestitke i zagrljaji nakon sletanja Džefa Bezosa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram