Analena Berbok
Analena Berbok Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok komentarisala je situaciju u Ukrajini uoči početka Minhenske sigurnosne konferencije i optužila Rusiju da ugrožava sigurnost Evrope svojim zahtevima.

U saopštenju koje je predstavlja svojevrsnu dobrodošlicu zvaničnicima zemalja koje će učestvovati na Minhenskoj konferenciji, Berbok je poručila da Moskva mora da pokaže ozbiljne korake ka deeskalaciji.

Pročitajte još:

„Raspoređivanjem trupa bez presedana na granici s Ukrajinom i zahtevima koji podsećaju na Hladni rat, Rusija osporava temeljne principe evropskog mirovnog poretka“, rekla je Berbok, piše Franc 24.

Berbok ističe i da najave Rusije o povlačenju trupa moraju da budu utemeljenje delima da bi u njih poverovala.

„Spremnost da se uključe u pregovore mora biti potkrepljena stvarnim ponudama za dijalog. Najavljeno povlačenje trupa mora biti potkrepljeno povlačenjem koje se može proveriti, a reafirmacije u vezi sporazuma iz Minska moraju biti potkrepljene stvarnom spremnošću za uključivanje u pregovore“, ističe ministarka spoljnih poslova Nemačke.

Berbok je kako je dodala i da bi je za Rusiju gubitak to što ne koristi priliku i na učestvuje na konferenciji.

„Veliki je gubitak što Rusija ne koristi ovu priliku. Konferencija pruža priliku da razgovaramo o tome kako se još uvek možemo da se suprostavimo nasiljem i vojnoj eskalaciji“, zaključila je Berbok.

Pored domaćina Nemačke, sastanku će prisustvovati i zvaničnici brojnih zemalja i organizacija. U Minhen bi tako trebalo da putuje i potpredsednica SAD-a Kamala Haris, generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš, šefica Evropske komisije Ursula von der Lajen, šef NATO-a Jens Stoltenberg kao i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

BONUS VIDEO: Ukrajina: Rat ili mir – gosti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare