Entoni Blinken i Sergej Lavrov
Entoni Blinken i Sergej Lavrov Foto:EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY

Američki državni sekretar Entoni Blinken će se sledeće nedelje sastati sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergej Lavrovom, pošto je američki državni sekretar upozorio da je kriza u Ukrajini "trenutak opasnosti za živote i bezbednost miliona ljudi", prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Američki Stejt department saopštio je u četvrtak uveče da je Blinken prihvatio poziv da se sastane sa Lavrovom pod uslovom da ne bude invazije na Ukrajinu. Ovaj potez pruža nadu da su diplomatski kanali ostali otvoreni čak i dok su američka upozorenja o neposrednoj invaziji sve glasnija.

„Ako izvrše invaziju u narednim danima biće jasno da nikada nisu bili ozbiljni po pitanju diplomatije“, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs. Blinken je ranije u četvrtak rekao da je poslao pismo Lavrovu u kojem predlaže sastanak u Evropi, prenosi Gardijan.

Nalet novih sastanaka zapadnih lidera počinje u petak, a američki predsednik Džo Bajden vodi razgovore sa liderima Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Poljske, Rumunije, Britanije, Evropske unije i NATO-a.

Potpredsednica SAD Kamala Haris takođe treba da doputuje u Minhen na višednevne razgovore sa svetskim liderima uključujući i nemačkog kancelara Olafa Šolca, sekretara spoljnih poslova Velike Britanije Liz Trus i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

U petak je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok kritikovala Rusiju zbog njenih „hladnoratovskih zahteva“ i zbog odbijanja da prisustvuje sastanku.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar