Foto:Velibor Radević

Više stotina građana okupilo se i večeras kako bi protestovalo protiv Zakona o slobodi veroispovesti, ali i predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Okupljeni građani su skandirali "Ne damo svetinje".

Litije su organizovane u Podgorici, Beranama, Bijelom Polju, Nikšiću i drugim gradovima širom Crne Gore.

Podgorica

Veliki broj građana okupio se večeras ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici i sa vernicima koji su u hramu bili na služenju molebana, krenuli u protestnu litiju.

 

Litija je krenula od Hrama, Bulevarom Džordža Vašingtona uz povike: „Ne damo svetinje, Milo lopove“. Saobraćaj je obustavljen na bulevaru gde policija reguliše saobraćaj.

Okupljanje je, kako tvrde prisutni, organizovano spontano i kažu da im je tek danas javljeno da dođu ispred podgoričkog Hrama. Protestna litija, kako je najavljeno, ići će starom rutom i vernici će se vratiti ispred Hrama.

Primećeno je da se učesnici litije ne pridržavaju mera za sprečavanje širenja korone, ne nose maske i ne drže distancu.

Berane

Građani Berana su večeras tokom protestne šetnje na prilazu manastiru Đurđevi stupovi, u ulici Dušana Radevića, razvili srpsku trobojku od 150 metara.

Oni su se na raskrsnici kod magistrale zadržali nekoliko minuta, skandirajući “ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora”, da bi zatim zastavu lagano proneli do manastira.

Nikšić

Građani Nikšića okupili su se i večeras na Trgu Šaka Petrovića u znak protesta protiv spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Vladika budimljansko – nikšićki Joanikije pozvao je građane da uoči i na izborima sačuvaju prisebnost i na miran način glasaju i ostvare ono što žele, „da izađu na izbore kao civilizovani građani, vernici i čestiti narod Crne Gore i da više nikada nijedni izbori ne budu obeleženi falsifikovanjem ljudskih imena, niti kupovinom glasova“.

On je, nakon večernje službe u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, izašao u podnožje hrama i obratio se okupljenom narodu, koji se vratio sa protestne šetnje ulicama grada.

Bijelo Polje

I večeras, ulicama Bijelog Polja, održana je protestna šetnja. Šetnja je krenula od velikog platoa u Nikoljcu do crkve svetih apostola Petra i Pavla.

Pljevlja

Veliki broj građana Pljevalja se večeras okupilo ispred crkve Svete Petke, odakle su krenuli u protestnu šetnju ulicom 1. decembra, Mila Peruničića, Kralja Petra I, da bi ulicom Tršovom došli ponovo do jedine gradske crkve.

Građani su nosili uvezane crnogorsku zastavu i trobojku iz vremena Kraljevine Crne Gore. Tokom šetnje pevali su „Ustala je Crna Gora svetinja se branit mora“, „Milo lopove“, pesme o Kosovu…

Skup je završen bez incidenata.

Protestna šetnja je organizovana u Baru i Andrijevici, prenose Vijesti.