Foto:Screenshot/Twiter/@cakastevic

U crnogorskim gradovima i večeras su održane litije povodom spornog Zakona o slobodi veroispovesti. Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije pozvao je večeras građane da izađu na izbore 30. avgusta i da u miru smene vlast koja je uvela bezakonje.

Litije su organizovane u Beranama, Bijelom Polju, Nikšiću i drugim gradovima širom Crne Gore.

Episkop Joanikije pozvao građane na izbore u Beranama

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije pozvao je večeras sve građane koji su se nakon litije u Beranama okupili ispred manastira Đurđevi stupovi da izađu na izbore 30. avgusta i da u miru smene vlast koja je uvela bezakonje.

Litije organizovane i u Nikšiću

Nekoliko hiljada građana okupilo se i večeras na Trgu Šaka Petrovića u Nikšiću oko 19 sati, odakle su krenuli u šetnju ulicama grada kojima su ranije išle litije.

Skupu je prisustvovao i nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović, a na čelu kolone su bili guslari i pesnici koji su nosili krst i gusle.

Građani koji protestuju protiv Zakona o slobodi veroispovesti, nosili su ikone, crkvene barjake, trobojke i crvene crnogorske zastave, a sa razglasa su odjekivale crkvene pesme.

Skandirali su „Ne damo svetinje“, ali i protiv predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i direktora bolnice u Nikšiću Ilije Ašanina.

Policija je regulisala saobraćaj u ulicama kojima su se kretali građani.

Manji incident tokom litije u Bijelom Polju

Pre litije u Bijelom Polju, večeras je u porti crkve Svetih Apostola Petra i Pavla, održana duhovna akademija prosvetara Crne Gore, pod nazivom „Vez“, u kojoj su se prosvetari predstavili stihom, pesmom i likovnima radovima.

Litija je u 19 časova krenula sa velikog platoa u Nikoljcu, do crkve svetih apostola Petra i Pavla.

Tokom litije došlo je do manjeg incidenta, kada je u dva navrata jedan muškarac krenuo na učesnike sa stisnutim pesnicama, provocirajući ih, nakon čega je intervenisala policija.

Šetnja protiv Zakona o slobodi veroispovesti održana je i u Pljevljima, Mojkovcu, Andrijevici i Ulcinju.

Kontralitija u Budvi

Kolona automobila sa crnogorskim obeležjima večeras je prodefilovala ulicama Budve.

Kolona u kojoj je bilo više od 400 automobila krenula je sa brda Topliš, gde su se na parkingu diskoteke „Top hill“ okupili učesnici.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar