Foto:Tanjug/AP Photo/Santi Palacios

Skoro 400 migranata ostalo je danas na brodovima u Sredozemlju, nakon što su se iz opasno prekrcanog spasilačkog broda iskrcali svi putnici. Brod Luiz Mišel koji je u sklopu dobrotvorne misije sponzorisao britanski ulični umetnik Benksi, u ponedeljak je pozvao u pomoć nakon što se u njega prekrcalo više od 200 ljudi.

Na „Luiz Mišel“ više nema ljudi, ali borba preživelih putnika još nije gotova“, tvitovala je danas posada Benksijevog broda spasilački brod uz opasku: „# Europo! #SOLAS [međunarodni ugovor] te obavezuje da spašavaš unesrećene na moru. Odmah otvori svoje luke!“.

Na Si-Voču 4 još uvek se nalazi 350 migranata, uključujući i one koji su spaseni ranije. Više od tri nedelje na danskom tankeru Maersk Etienne nalazi se još 27 migranata.

UN agencija za izbeglice (UNHCR) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) zajednički su u subotu pozvali na „hitno iskrcavanje“ svih migranata koji su još uvek na moru.

Nesposobnost zemalja EU da se konačno dogovore ko treba da primi migrante „nije izgovor da se ugroženim ljudima uskrati luka sigurnosti i pomoć koja im je potrebna, a u skladu s međunarodnim zakonima“, upozoravaju UNHCR i IOM.

Prepucavanja u pogledu migranata koje spasavaju u Sredozemlju traju već godinama, a Italija i Malta najčešće ih nerado primaju.

Dve države odavno ističu da su nesrazmerno opterećene prilivom migranata iz severne Afrike i da EU nije dovoljno dobro raspodelila teret prihvaćanja unesrećenih ljudi i na druge zemlje.

 

Gradonačelnik Lampeduze objavio je „opšti štrajk“ na ostrvu

 

Gradonačelnik Lampeduze Toto Martelo objavio je danas „opšti štrajk“ na otstrvu u znak protesta protiv poslednjih masovnih iskrcavanja  migranata iz severne Afrike.

Lampeduza, najjužnija italijanska tačka preplavljena je migrantima poslednjih nedelja. Gradonačelnik je napao italijanskog premijera Đuzepea Kontea zbog „zastrašujućeg ćutanja“ o stanju na tom ostrvu.

Pozvao je brodove italijanske mornarice da presretnu migrantske brodove i prebace na sigurno jer su kapaciteti na Lampeduzi popunjeni „izvan svih granica“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare