Aerodrom Kabul Avganistan
Aerodrom u Kabulu Foto:EPA-EFE/AKHTER GULFAM

Bela kuća je danas saopštila da je 98 odsto Amerikanaca koji su hteli da napuste Avganistan to i učinilo, a predsednik Džozef Bajden je potvrdio da SAD ostaju posvećene pomaganju preostalim 100 do 200 državljana koji još žele da se evakuišu.

PROČITAJTE JOŠ:

Bajden je tokom svog obraćanja u Beloj kucći saopštio da su većina tih ljudi dvojni državljani i dugogodišnji stanovnici Avganistana, koji su ranije odlučili da ostanu u zemlji s obzirom na svoje porodične korene.

„Za preostale Amerikance ne postoji rok. Mi smo posvećeni tome da ih izvučemo ako oni žele da napuste Avganistan „, naglasio je Biden, prenosi Rojters.

On je primetio da je 90 odsto Amerikanaca koji su bili u Avganistanu i želeli da odu to i učinilo, a Bela kuća je kasnije ažurirala ovaj podatak i saopštila da je tačna cifra 98 odsto.

Bajden je naveo i da američki državni sekretar Entoni Blinken vodi kontinuirane diplomatske napore kako bi osigurao siguran prolaz svakom Amerikancu, avganistanskom partneru ili stranom državljaninu koji žele da napuste Kabul nakon što su ga 15. avgusta preuzeli talibani koji su se obavezali da će dozvoliti slobodu putovanja.

„Talibani su se javno obavezali za bezbedan prolaz svima koji žele da odu, uključujući i one koji su radili za Amerikance. Ne verujemo im samo na reč, već na osnovu njihovih postupaka, i imamo mehanizme da se uverimo da su te obaveze ispunjene.“, rekao je američki predsednik.

On je pojasnio da je vlada od marta 19 puta kontaktirala svoje državljane u Avganistanu, nudeći im pomoć da napuste zemlju, a nakon što je američka vojna evakuacija započela pre 17 dana, zvaničnici su se ponovo obratili i identifikovali oko 5.000 Amerikanaca koji su ranije odlučili da ostanu, ali su promenili svoju odluku.

Prema Bajdenu u ovoj operaciji više od 5.500 Amerikanaca je evakuisano, zajedno sa hiljadama građana i diplomata iz savezničkih zemalja, kao i 2.500 lokalno zaposlenih u američkoj ambasadi i njihovih porodica, i hiljade drugih avganistanskih državljana koji su podržavali SAD.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar