Talibani aerodrom Kabul Hamid Karzai
Talibani na aerodromu Hamid Karzai u Kabulu Foto:Tanjug/AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi

Poslednji avion sa američkim vojnicima napustio je sinoć Avganistan, ali je grupa Amerikanaca odlučila da ostane u Avganistanu, uglavnom da bi bili sa svojom porodicom, pa se postavlja pitanje - šta će biti dalje sa njima i sa strancima drugih nacionalnosti koji su i dalje tamo?

PROČITAJTE JOŠ:

Administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena je navela da očekuje da će talibani nastaviti da obezbeduju siguran prolaz Amerikancima i ostalima koji žele da napuste Avganistan kada odu američke trupe, prenosi Rojters.

Međutim, postoji zabrinutost oko toga kako će preostali građani napustiti Kabul ukoliko ne radi aerodrom.

Na desetine hiljada Avganistanaca koji su u riziku, kao što su prevodioci koji su radili za američku vojsku, novinari i zagovornici ljudskih i ženskih prava ostali su u toj zemlji.

Britanska novinska agencija navodi da nije poznato kakva će biti njihova sudbina, ali zvaničnici su zabrinuti da bi talibani mogli da im se osvete.

Talibani su obećali da će dozvoliti svim strancima, ali i Avganistancima sa posebnom dozvolom druge zemlje da napuste Avganistan, prema zajedničkoj izjavi Velike Britanije, SAD i još nekih zemalja.

SAD su ranije poručile da neće biti njihovih diplomata u Avganistanu i da će odlučiti o otvaranju ambasade na osnovu talibanskih akcija narednih nedelja i meseci.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar