Foto:Screenshot/Youtube/Vlada Crne Gore

O otvaranju granica sa Srbijom za stanovnike koji imaju negativan PCR test, pomoćnik direktora IJZ Senad Begić kaže: "Ne radi se samo o otvaranju granica prema Srbiji. Radi se i o otvaranju granica prema nekim drugim državama. S obzirom na nivo obolevanja, ali i činjenicu da se polako i evidentno vidi smanjenje broja obolelih, kako kod nas tako i u Srbiji, čini mi se da će proći još neko vreme dok granice ne budu otvorene i omogućio se kakav-takav saobraćaj, razmena ljudi, roba i usluga", dodao je Begić.

Pomoćnik direktora KCCG-a, Nemanja Radojević na današnjem presu NKT-a rekao je da je na bolničkom lečenju u Crnoj Gori 197 pacijenata zaraženih koronavirusom.

Radojević je kazao da se broj hospitalizovanih lagano povećava.

Ukupno je 88 zdravstvenih radnika koji su pozitivni na koronavirus.

Pomoćnik direktora IJZ-a, Senad Begić na početku konferencije objasnio je zbog čega su razlikuju podaci na sajtu SZO i IJZ.

On je rekao da podaci objavljeni na sajtu SZO od početka dešavanja 2.851, a sajtu IJZ-a uključujući i ovaj presek. 3.016

„Ove dve baze podataka se u suštini nikada neće poklopiti u istom vremenskom intervalu“, kazao je Begić

SZO se prijavljuju podaci po kalendarskim danima.

„Od 0:01 do 23:59 za jedan kalendarski dan, Druga stvar je što se SZO podaci prijavljuju do deset časova ujutro. Što znači da smo mi jutros podneli podatke zaključno za 28. jul, koje će SZO ažurirati tek otprilike u 17:15, 17:30. Postoji određeno kašnjenje zbog obrade podataka koje se vrši u Kopenghagenu, jer i kod njih mali broj ljudi vrši obradu podataka za 50 i nešto zemalja evropskog regiona SZO i postoji određeno vreme potrebno za prikupljanje, analizu i objavljivanje podataka i to će tako biti sve dok postoji obolevanje ili dok mi ne pristanemo da konferencije za štampu držimo u osam ujutro. U interesu javnosti nastavićemo sa ovakvim presovima. Ali je jako bitno da je trenutno stanje baze SZO 2.851, a trenutno stanje na sajtu IJZ 3.016 od početka godine“, rekao je Begić.

Rekao je da su podaci koje IJZ objavljuje na svom sajtu, u suštini podaci koje će SZO na svom sajtu imati tek za dan i po ili dva.

„Svaka država ponaosob ima legitimno pravo da odredi koja područja smatra rizičnim po zdravlje svojih građana i da ka tim državama uvede posebne mere i restrikcije vezane za međunarodno putovanje. Dosta se licitria sa brojem neotkrivenih restrikcija u zavisnosti od zemlje do zemlje te procene su različite“, rekao je Begić.

Kazao je da je ovaj virus došao da ostane i „on će ostati“.

Na pitanje kako je moguće da su na današnji dan zatvoreni svi javni i privatni vrtići koji imaju uspostavljene procedure za postupanje u slučaju epidemije, dok se istovremeno dozvoljava boravak dece u nekontrolisanom okruženju kakve su igraonice Begić kaže:

“ Mi se trudimo da stvorimo kontrolisane uslove i da razvijemo dovoljnu količinu svesti i samosvesti da svako treba da bude odgovoran za sopstveno zdravlje, zdravlje svoje dece, ali i zdravlje svoje okoline. Ne bih se složio da su igraonice nekontrolisane. Postoji čitav set mera koje su propisane i za dečje igraonice, ali za razliku od vrtića u kojima deca borave u cilju obrazovanja pre svega, a onda i vaspitanja i čuvanja – igraonice su opcione“, rekao je Begić.

Kazao je da je rano da razmišljaju o otvaranju vrtića, jer epidemiološka situacija ukazuje da nije pravo vreme za to.

O otvaranju granica sa Srbijom za stanovnike koji imaju negativan PCR test, Begić kaže:

„Ne radi se samo o otvaranju granica prema Srbiji. Radi se i o otvaranju granica prema nekim drugim državama. Mi svakodnevno pratimo epidemiološku situaciju u svetu uključujući i naše neposredno okruženje i na osnovu metodologije koja je prezentovana javnosti trudimo se da idemo u korak sa epidemiološkom situacijom, a radimo odrđena predviđanja i spram toga da donosimo preporuke odnosno određene mere.Obzirom na nivo obolevanja, ali i činjenicu da se polako i evidentno vidi smanjenje broja oboljelih, kako kod nas tako i u Srbiji, čini mi se da će proći još neko vreme dok granice ne budu otvorene i omogućio se kakav-takav saobraćaj, razmena ljudi, roba i usluga“, dodao je Begić.

Begić kaže da su radili određene modele i da su ti rezultati ukazali da se već sada nalazimo na piku ili da je pik prošao.

„Ali više puta sam rekao – koliko modela, toliko rezultata istih modela“, rekao je Begić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar