Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Zdravstvene vlasti Crne Gore ublažile su u nedelju epidemiološke mere u zemlji, ukinule policijski čas u opštinama na severu a ugostiteljskim objektima u celoj Crnoj Gori dozvolile rad do ponoći.

Istovremeno je broj zaraženih u drugom talasu epidemije narastao na gotovo dve i po hiljade, što je sedam puta više nego u prvom talasu

.U pet opšina na severu Crne Gore do danas su vredile stroge mere koje su zabranjivale rad kafića i restorana, propisivale zabranu okupljanja više od dve osobe, a policijski čas počinjao je u 19 sati. Kako broj obolelih na tom području poslednjih dana „stagnira“, zdravstvene vlasti odlučile su da ublaže mere koje su uvedene početkom jula.

„Privremene mere protiv širenja koronavirusa u opštinama Severne regije, dale su rezultate pre svega u stagnaciji stope novoobolelih, čime su se stekli uslovi za ukidanje pojedinih mera sa ciljem normalizacije života u interesu privrede“, saopšteno je iz crnogorske vlade dok je istovremeno istaknuto da nošenje maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru ostaje obaveza svih stanovnika Crne Gore starijih od sedam godina.

Također, ugostiteljskim objektima u celoj Crnoj Gori dozvoljeno je da rade od 6 do 24 sata, što je do danas bilo dozvoljeno jedino ugostiteljima na crnogorskoj obali.

Novim merama dopuštena je organizacija takozvanih živih nastupa u kafićima i restoranima, ali uz stroga pravila koja predviđaju između ostalog i distancu od dva metra između muzičara, obavezno nošenje maski za članove benda osim pevača i muzičara koji sviraju duvačke instrumente, fizičku udaljenost između benda i gostiju od 4 metra, a prisutnim gostima zabranjen je ples.

Crnogorski estradni izvođači pozvali su prošle nedelje crnogorsku vladu da dozvole žive nastupe, ukazujući već mesecima da ne mogu da zarade novac novac neophodan za život.

Crnogorska vlada donela je odluku da se od ponedeljka službenicima u organima izvršne vlasti pri ulasku u zgrade Javne uprave meri temperatura, dok su „voditelji organa javne uprave zaduženi da ne dozvole ulazak zaposlenima u službene prostorije bez zaštitne maske“.

 

Još 52 nova slučaja zaraze

 

Crnogorski institut za javno zdravlje potvrdio je u nedelju nova 52 slučaja zaraze, što je najmanji broj inficiranih na dnevnom novou u poslednjoj nedelji, kada se broj potvrđenih slučajeva kretao između 90 i 100.

U Crnoj Gori su od sredine juna kada je počeo drugi talas epidemije, koronavirusom ukupno zaražene 2474 osobe, od koji je 34 preminulo, a oporavila su se 423 pacijenta. Za dva i po meseca prvog talasa epidemije, od sredine marta do početka maja, u Crnoj Gori su bile zaražene 324 osobe, a njih devet je preminulo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar