Foto:Vladimir Mordunov / UPI / Profimedia

Još nije sigurno šta je dovelo do dramatične eksplozije na Kerčkom mostu u subotu. Važan saobraćajno-infrastrukturni objekat na Krimu zapaljen je, delovi su se urušili, a pojavile su se različite teorije kako se to dogodilo.

Rusija je, kako piše BBC, odmah tvrdila kako se radi o bombi smeštenoj u kamionu koji je prelazio most, no nisu tvrdnju potkrepili dokazima, kao ni ponudili svoje mišljenje ko stoji iza napada.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Maria Zaharova poručila je da je ‘ekstatična reakcija Ukrajine na ovaj događaj dokaz njihove terorističke naravi‘, no za eksploziju nije direktno optužila Kijev.

Snimci sigurnosnih kamera pokazuju kako je kamion, koji je navodno došao iz Krasnodara, grada udaljenog sat vremena vožnje od granice, bio u pokretu pa se kretao prema zapadu kad je eksplodirao. Ruske vlasti saopštile su da je vlasnik kamiona 25-godišnji stanovnik Krasnodara Samir Jusubov, a da je za volanom bio njegov stariji rođak Makhir Jusubov, prenosi Jutarnji list.

No, pomnim pregledom snimaka da se zaključiti kako kamion zapravo nije ni na koji način povezan sa eksplozijom. Štaviše, dostupni snimci pokazuju kako se u jednom trenutku događa velika eksplozija koja uzrokuje da se kamion nekontrolisano kreće.

BBC ističe kako je teorija o ‘kamionu bombi‘ od početka bila sumnjiva i da je proširena iz ruskih krugova. Kremlj je, dodaju, hteo da stvori utisak da se radi o sabotaži ili čak činu terorizma od strane Ukrajine.

Foto: Profimedia, Vladimir Mordunov / UPI

„Video sam mnogo vozila sa improvizovanim eksplozivnim napravama. Ovo nije tako izgledalo“, rekao je neimenovani, bivši britanski vojni stručnjak za eksplozive.

Dodao je kako je mnogo verovatnije objašnjenje da se radilo o masivnoj napravi postavljenoj ispod mosta, a izneo je i teoriju da je ona možda postavljena pomoću posebne bespilotne letelice.

„Mostovi su uglavnom dizajnirani kako bi imali izdržljivost donjih delova, kao i otpornost na uticaj bočnih vetrova. Nisu dizajnirani za opterećenje na gornjim delovima, što se pokazalo u ovom napadu“, dodao je.

Drugi smatraju kako je značajno da je, nekoliko sekundi pre eksplozije, na snimcima sigurnosnih kamera uočena pojava talasa koje je mogao izazvati manji brod. Misteriozni brod već je navodno primećen nedaleko Sevastopolja. Radi se o crnom čamcu sa senzorima i uređajima koji podsećaju na periskope. Lokalni mediji navode i kako su se pojavili izveštaji da je brodić odmah nakon uspešne diverzije izvučen iz mora i raznesen kako bi se uklonili dokazi. Navodno se radi o digitalno vođenom plovilu, odnosno, brodu bez posade.

Krimski most Foto:Elena Ivanova / Sputnik / Profimedia/:EPA-EFE/UKRAINE SECURITY SERVICE

BBC ističe kako ovo nije prvi put da se pojavljuju informacije kako Ukrajina koristi takvu naprednu vojnu tehnologiju.

„Naši podaci govore da je Ukrajina u više navrata koristila takve bespilotne brodiće u svrhu izviđanja ili napada“, kazao je neimenovani britanski obaveštajac i dodao kako se radi o sistemu koji Ukrajina ne razvija mesecima, već godinama.

PROČITAJTE JOŠ:

Analitičari kažu da je, ako se uistinu dokaže da je eksplozija delo ukrajinskih vojnika, reč o najambicioznijoj operaciji dosad, no ističu da još niko ne može potvrditi tu teoriju.

Kijev zvanično podupire tezu da se radi o ‘kamionu bombi‘, no, njihova se teorija ne poklapa s onom Moskve.

„Odgovore bi trebalo tražiti u Rusiji“, kaže direktor kancelarije ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak.

Po njegovim rečima, eksplozija na Krimu rezultat je internih sukoba u Rusiji i u njenim sigurnosnim službama. Dodao je da veruje kako se radi o sukobu između ruske obaveštajne službe FSB, kao i plaćeničke Vagner grupe u kojem učestvuje i Ministarstvo odbrane.

BONUS VIDEO: Posledica eksplozije na Krimskom mostu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar