Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Nakon što je u eksploziji u subotu uništen deo Kerčkog mosta, Rusija je krenula u brutalnu osvetu. Tokom noći sa subote na nedelju u snažnom granatiranju jugoistočnog ukrajinskog grada Zaporožje ubijeno je najmanje 12 civila, a nekoliko desetina je povređeno.

Kerčki most je ključna putnička i željeznička poveznica poluostrva Krima sa Rusijom. Do danas popodne Ukrajina nije direktno preuzela odgovornost za eksploziju na krimskom mostu.

No, ruski nacionalisti već traže osvetu. Potvrdio je to i Sergej Aksjonov, guverner Krima kojeg je na tu dužnost postavila Moskva.

„Situacija je neprijatna, ali nije fatalna“, rekao je Aksjonov. „Naravno, emocije su proradile i postoji zdrava želja za osvetom.“

Putinov dekret

Ruski predsednik Vladimir Putin u subotu je potpisao dekret o pojačanim sigurnosnim merama mosta, kao i infrastrukturi koja snabdeva Krim električnom energijom i prirodnim gasom, pa je naredio istragu.

Pojedini ruski zvaničnici upozoravaju kako Moskva mora da reaguje brzo i ekstremno oštro jer će u suprotnom pokazati slabost dok se suočava sa stalnim gubicima na bojnom polju i sve glasnijim kritikama, prenosi Jutarnji list.

Foto: Profimedia, Vladimir Mordunov / UPI

Propagandisti Kremlja i ruski vojni blogeri mesecima predlažu „totalni rat“ koji bi uključivao uništavanje ukrajinskih elektrana, vodovodnih i transportnih sistema koji se koriste za uvoz zapadnog naoružanja.

„Ukrajina mora biti bačena u mračni srednji vek. Mostovi, brane, železnice, elektrane i drugi slični infrastrukturni objekti moraju biti uništeni“, poručio je Vladimir Solovjev, jedan od najistaknutijih Putinovih propagandista.

Iako je Kremlj rekao da ne cilja civile, Putin je upozorio da bi napadi na kritičnu infrastrukturu mogli postati norma.

Nekoliko sati nakon eksplozije Kremlj je imenovao novog generala, Sergeja Surovikina, zapovednikom ruskih snaga u Ukrajini. Surovikin je poznat kao nemilosrdan zapovednik kratkog fitilja, brutalan čak i za standarde ruske vojske, te je malo verovatno da će pokazati puno milosti prema civilima.

Ruski okupatori su tokom subote i nedelje granatirali stambene zgrade i civilnu infrastrukturu u Zaporožju, oko 120 kilometara od najveće evropske nuklearne elektrane pod ruskom kontrolom.

Taj napad, u kojem je ubijeno 12 ljudi, a povređeno nekoliko desetina, označava veliki preokret u taktici Moskve. Nakon što su ukrajinske snage početkom septembra počele ponovno da zauzimaju i delove okupirane teritorije, Moskva je odgovorila napadima na kritičnu civilnu infrastrukturu.

Udari označavaju novu fazu u ratu, u kojoj Rusija cilja civile daleko od prve linije, seje strah i paniku dok se približava zima, a građani se bore sa poplavama i hladnim noćima. Tokom proteklog meseca ruske rakete pogodile su elektrane u Harkovu, Zmijivu, Pavlohradu i Kremenčuku, zbog čega su stotine hiljada ljudi u istočnim i središnjim delovima Ukrajine ostale bez struje.

Ruske trupe takođe su uništile branu u Krivom Rihu, rodnom gradu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, pa su u više navrata ostavile celu severoistočnu regiju Harkov bez struje i vode.

U napadima na civilne ciljeve uključili su se i dronovi-kamikaze koje je Rusija kupila od Irana.

PROČITAJTE JOŠ:

Napadi na infrastrukturu

Od početka rata krajem februara Rusija je izvršila oko 4000 napada na ukrajinsku infrastrukturu. Međutim, većina tih napada imala je neku vojnu svrhu, navodi ukrajinsko ministarstvo infrastrukture.

Napadi u kojima Rusija u poslednjih mesec dana gađa civilnu infrastrukturu sugerišu taktičku promenu pokrenutu nakon niza ruskih poraza.

„Moskva očigledno nije u stanju, u dogledno vreme, da porazi ukrajinsku vojsku. To im je dalo dodatni razlog da zagorčaju život Ukrajincima uništavajući kritičnu infrastrukturu. Ti napadi imaju malu vojnu vrednost“, rekao je za Vol Strit žurnal Džon E. Herbst, bivši američki ambasador u Ukrajini.

Širom Ukrajine radnici na kritičnim infrastrukturnim objektima sada sprovode vežbe o tome kako se nositi sa napadima raznih vrsta. Kako se zima približava, ukrajinski zvaničnici pripremaju građane za slučaj da gasovodi budu pogođeni i snabdevaju skloništa generatorima.

BONUS VIDEO: „Zapad želi da uništi Rusiju“: Kako je Putin u svom govoru pred aneksiju ukrajinskih teritorija sve prozivao zapadne zemlje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar