Foto: EPA/STRINGER

Pokojni gradonačenik Zagreba se u kolima sa vozačem osećao sigurno, te su tu vodili povreljive razgovore. Obzirom da su svi službeni automobili ozvučeni, istražitelji su danas objavili jedan od razgovora.

„To je dvadeset, dvadeset i dve hiljade evra, nije to za baciti.. to su naše pare“, rekao je sada pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić svom vozaču Zdravku Krajini, okrivljenom u aferi Advent, dok su u septembru prošle godine u službenom automobilu razgovarali o potencijalno izgubljenih 160.000 kuna vezanih uz posao s adventskim kućicama kod HNK, prenosi Jutarnji list. 

Budući da je automobil bio ozvučen uz odgovarajući nalog sudije, istražitelji su taj, kao i niz drugih razgovora tadašnjeg gradonačelnika i njegovih saradnika snimili te su oni ključni dokazi o novootvorenim istragama.

POGLEDAJTE JOŠ:

Bez „šefa“, sada pokojnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, nije bilo moguće dobiti javni prostor za kućice, pozornice i štandove na brojnim manifestacijama u gradu, počevši od Adventa, preko Leta na Zrinjevcu pa sve do organizovane prodaje jagoda na zagrebačkim ulicama.

Ništa bez „šefa“

Tvrdnja je to koju iznose policija i USKOK vezano uz aferu Advent, odnosno prošlonedeljno hašenje nekadašnjeg Bandićveog vozača Zdravka Krajine, „kralja Adventa“ Denisa Mohenskog i članice Poverenstva za davanje javnih površina u zakup Jelene Čeklić.

Tu tvrdnju istražitelji temelje na opsežnom dokaznom materijalu, prvenstveno sadržaju telefonskih razgovora obuhvaćenih osoba, razgovorima Milana Bandića i njegovih vozača u ozvučenom službenom automobilu, ali i iskazima svedoka, te izuzetoj dokumentaciji iz koje je, tvrde, jasno vidljivo da su kompanije Zdravka Krajine i Denisa Mohenskog imale prednost pri dodeli javnih površina. Reč je o firmama Eko sajam i Etno Sajam te Demo Rebus.

Prema optužbi, Krajina je taj biznis pokrenuo u dogovoru s Bandićem, a u priču je uključio i ugostitelja Mohenskog. Bandić im je osiguravao dobijanje prostora za kućice i štandove, a oni su ih davali u podnajam. Zaradu, nešto više od pet miliona kuna od desetaka manifestacija koje su se održavale od 2016. do prošle godine, njih trojica su međusobno podelili, tvrdi USKOK.

Prema navodima istražitelja, glavna Bandićeva poluga pri dodeli javnih površina bila je Jelena Čeklić, jedina stalna članica spomenutog poverenstva koja je vodila brigu o svim terminima manifestacija i podeli prostora. Reč je o nekadašnjoj gradskoj službenici koja je već osam godina u penziji, ali joj je Bandić svaka tri meseca davao novi ugovor o delu. A ona ga je bespogovorno slušala.

Istražitelji su ulovili celi niz njenih telefonskih razgovora sa saradnicima i osobama zainteresovanim za zakup u kojima je stalno ponavljala kako o svemu odlučuje Bandić te da „ništa ne može bez šefa“. Pritom je zabieženo da se Čeklić o svemu konsultovala isključivo s Bandićem.

Usluge za izbore
Provodeći mere tajnog nadzora osumnjčenih, istražitelji su utvrdili da su Milan Bandić, Zdravko Krajina i Denis Mohenski međusobno činili razne sitne usluge jedni drugima, pa je tako Krajina organizirao čišćenje Bandićeve vikendice u Slavagori, a račun je platio Mohenski.

Bilo je tu i korištenja službenih ličnih vozila „iz usluge“ za privatne potrebe, a Mohenski i Krajina logistički su potpomagali Bandićevu stranku u vreme parlamentarnih izbora.

Tako je zabieženo da je sada okrivljeni Denis Mohenski osigurao osam barskih stolova i suncobrane ispred prostora BM365 u Praškoj ulici gde je bio njihov izborni štab. Mohenski je osigurao i piće za izbornu noć, a sve je dopremio u Prašku zajedno s Krajinom.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar