Foto: Mikhail Metzel / AFP / Profimedia;DOMINIQUE FAGET / AFP / Profimedia; SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da su Sjedinjene Države spremne da pokrenu snažne ekonomske mere ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, signalizirajući da će te nove mere biti veći udarac od sankcija iz 2014. godine koje nisu uspele da spreče Rusiju da okupira Krim, javlja CNN.

„Pogledaću vas u oči i reći vam, kao što je predsednik Bajden gledao Putina u oči i rekao mu danas, da smo stvari koje nismo radili 2014. godine spremni da uradimo sada“, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan novinarima posle video sastanka Bajdena i Putina koji je održan danas.

Nedavno, američke obaveštajne službe objavile su procenu da bi Rusija mogla da započne vojnu ofanzivu na Ukrajinu nakon što skupi 175.000 vojnika na granici. Saliven je rekao da administracija Bele kuće i dalje veruje da Putin nije doneo odluku da li da pokrene vojnu ofanzivu na Ukrajinu, prenosi CNN.

Dve opcije na stolu

Saliven je dodao je da je Bajden „bio direktan sa predsednikom Putinom, kao što je i uvek“.

Prtočitajte još:

“Nije bilo mahanja prstima, ali je predsednik Bajden bio kristalno jasan u pogledu položaja Sjedinjenih Država o ovom pitanju“, rekao je Saliven.

Naglasio je da su SAD spremne da pojačaju odbrambene kapacitete u regionu.

„Ukrajincima bismo obezbedili dodatni odbrambeni materijal iznad onoga što već pružamo, a naše NATO saveznike na istočnom krilu bismo ojačali dodatnim kapacitetima kao odgovor na takvu eskalaciju”, rekao je Saliven.

Druga opcija je deeskalacija i diplomatija, rekao je.

„Sjedinjene Države i naši evropski saveznici bi se uključili u širu diskusiju koja pokriva strateška pitanja, uključujući naše strateške brige vezane za Rusiju i ruske strateške brige. Uspeli smo to da uradimo na vrhuncu Hladnog rata i razvili smo mehanizme koji će pomoći u smanjenju nestabilnosti i povećanju transparentnosti“, kaže Saliven.

Dvojica predsednika razgovarala su danas putem video poziva, a na fotografiji koju je objavila Bela kuća vidi se da su video pozivu pored Bajdena prisustvovali i državni sekretar Entoni Blinken, Džejk Salivan i viši direktor zadužen za Rusiju i centralnu Aziju Erik Grin.

Rusija traži garancije da se NATO neće širiti na istok

Kremlj je u saopštenju posle sastanka naveo da je Ukrajina bila „preovlađujuća“ tema razgovora i da je Bajden „naglasio navodnu preteću prirodu kretanja ruskih trupa u blizini ukrajinskih granica i izneo mere sankcija na koje bi SAD i njihovi saveznici bili spremni u slučaju dalje eskalacije situacije“.

“Vladimir Putin je istakao da odgovornost ne treba prebacivati na ramena Rusije, jer NATO čini opasne pokušaje da osvoji ukrajinsku teritoriju i gradi svoj vojni potencijal na našim granicama”, navodi se u saopštenju Kremlja.

Džo Bajden i Vladimir Putin
Džo Bajden i Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/MIKHAEL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN

„Stoga, Rusija je ozbiljno zainteresovana za dobijanje pouzdanih, pravno utvrđenih garancija koje isključuju širenje NATO-a u istočnom pravcu i razmeštanje sistema ofanzivnog naoružanja u državama koje su susedne Rusiji”, dodaje se.

Prethodno, dvojica predsednika razgovarali su putem video poziva u julu, a mesec dana ranije održan je samit u Ženevi kada su razgovarali iza zatvorenih vrata.

Bajden će u četvrtak razgovarati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

BONUS VIDEO Zelenski u rovovima sa ukrajinskim vojnicima

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare