Foto: Mikhail Metzel / AFP / Profimedia;DOMINIQUE FAGET / AFP / Profimedia; SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Američke obaveštajne službe su upozorile na moguću rusku vojnu invaziju na Ukrajinu usled tenzija između Moskve i Vašingtona. Rusija navodno planira veliku invaziju koja bi počela početkom sledeće godine, a u kojoj bi učestvovalo do 175.000 vojnika, obajvio je u petak uveče list Vašington post, nekoliko dana uoči video sastanka američkog predsednika Džozefa Bajdena i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina. Glavna tema razgovora zakazanog za sutra biće upravo kritična situacija u Ukrajini, ali nije poznato da li će Bajden ova saznanja predočiti Putinu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Bajden: Upozoriću Putina, rat nije opcija

Putin i Bajden sastaju se sutra oko 18 sati po evropskom vremenu. Prema navodima agencije Rojters, američki predsednik sa Putinom želi da razgovara u vezi sa raspoređivanjem ruskih snaga na granici sa Ukrajinom, ali i o strateškoj stabilnosti, sajber bezbednosti i regionalnim pitanjima.

Takođe, Bajden će još jednom potvrditi podršku Sjedinjenih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, rekao je Rojtersu neimenovani izvor.

„Svesni smo ruskih akcija već duže vreme i očekujem da ćemo imati dugu diskusiju sa Putinom“, rekao je Bajden novinarima u petak dok je odlazio na vikend putovanje u Kemp Dejvid.

„Ne prihvatam ničije crvene linije“, rekao je Bajden.

Američki predsednik rekao je i da je u pripremi „sveobuhvatan set inicijativa čija je svrha da odvrate Putina od invazije na Ukrajinu“. Agencija Rojters izvestila je da Bajden nije otkrivao više detalja.

Šta piše u dokumentu američkih službi? 

Istog dana kada je Bajden govorio o sastanku sa Putnon, objavljen je američki obaveštajni dokument do kojeg je došao Vašington Post, a koji sadrži satelitske fotografije koje ukazuje na to da Rusija planira da koncentriše vojnike na četiri lokacije.

„Rusija planira vojnu ofanzivu na Ukrajinu početkom sledeće godine, čije bi razmere bile dva puta veće od onog što je viđeno tokom ruske vanredne vojne vežbe u proleće ove godine u blizini granice sa Ukrajinom. Plan podrazumeva angažman 100 bataljonskih taktičkih grupa sa oko 175.000 vojnika“, tvrdi obaveštajni izvor poznat američkom listu.

Prema ukrajinskoj proceni, u blizini granice je 94.000 ruskih vojnika, dok je prema američkim podacima 70.000 ruskih vojnika.

Obaveštajni podaci otkrivaju plan kretanja vojnika, a kako bi se „sakrile stvarne namere i izazvala neizvesnost“. Na fotografijama snimljenim satelitima je vidljivo da je Rusija tokom prošlog meseca povećala broj vojnika na granici s Ukrajinom.

Entoni Blinken, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, nedavno je saopštio da SAD imaju dokaze da je Rusija napravila planove za napad na Ukrajinu. Ipak, kako je istakao Blinken, nije jasno da li je Putin doneo konačnu odluku o početku invazije na susednu teritoriju.

Rusija je negirala bilo kakvu nameru i optužila Ukrajinu da sama prikuplja vojne trupe, kako bi napravila privid opasnosti, koja ne postoji.

I ukrajinske službe objavile ruski plan napada

I ukrajinska obaveštajna služba objavila je nedavnu mapu, za koju tvrdi da predstavlja plan napada od strane Rusije.

Prema mapi koja je objavljena, ruske snage se infiltriraju duboko u Ukrajinu sa severa, istoka i juga. Ukoliko do invazije zaista dođe, to bi bila mnogo krvavija operacija od zauzimanja Krima 2014 godine, upozorili su agenti ukrajinske službe.

Izvor Courtesy of Ukraine military

Iako Ukrajina nije članica NATO-a, ona ima bliske veze sa blokom i dobila je podršku Zapada, uključujući američke protivtenkovske projektile Javelin.

Tenzije između Rusije i Ukrajine nisu novina. Rusija je 2014. godine aneksirala ukrajinsko poluostrvo Krim i ubrzo potom počela da podržava separatističku pobunu na istoku Ukrajine.

Nedavno je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uveo sankcije moćnom prijatelju predsednika Putina i zabranio emitovanje tri proruske TV stanice.

Bajden i Putin poslednji put su razgovarali telefonom u julu ove godine, dok je sastanak uživo održan u Ženevi nekoliko meseci pre.

BONUS VIDEO Ko je Džozef Bajden


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare