Foto: Tanjug/Mikhail Kuravlev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Koviktinsko nalazište postaće najveće nalazište gasa u Sibiru, a najvažnija ruta za transport gasa proradiće punim kapacitetom, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin, prilikom ceremonije svečanog puštanja putem video uključenja u rad pomenutog nalazišta i nove deonice gasovoda „Snaga Sibira“.

Pema njegovim rečima, početak eksploatacije nalazišta daće ozbiljan impuls razvoju istočnih regiona Rusije, prenosi Sputnjik.

Direktor „Gasproma“ Aleksej Miler ocenio je da će nakon početka eksploatacije biti stvoren najmoćniji kompleks za proizvodnju i transport gasa u Istočnom Sibiru i na ruskom Dalekom istoku.

PROČITAJTE JOŠ:

Radi transporta gasa iz Koviktinskog nalazišta do „Snage Sibira“ izgrađena je deonica „Kovikta-Čajanda“, dužine 804 kilometra, druga deonica gasovoda „Snaga Sibira“, kojim se gas transportuje u Kinu.

Prve isporuke ruskog gasa u Kinu gasovodom „Snaga Sibira“ počele su krajem 2019. godine, a sledeće godine su isporuke dostigle 4,1 milijardi kubnih metara gasa, da bi 2021. godine porasle za 2,5 puta – na 10,5 milijardi kubnih metara.

Kako se procenjuje, ukupan obim isporuka porašće na 48 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a uzimajući u obzir ruski gasovod „Snaga Sibira 2“ i njegov nastavak preko Mongolije – gasovod „Sojuz Vostok“ – izvoz gasa u Kinu mogao bi da se poveća za još 50 milijardi kubnih metara godišnje.

BONUS VIDEO: Bil Brauder o tome kakva sudbina čeka Putina posle rata i hapšenju Vladimira Kara Murze

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar