Dzo Bajden
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/SHAWN THEW

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je sinoć da je Amerika uspela u svojoj misiji da ubije Osamu bin Ladena, nekadašnjeg lidera terorističke mreže Al Kaide, i dodao da misija SAD u Avganistanu nikada nije bila da izgradi državu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Uporno sam govorio dugi niz godina da naša misija u Avganistanu treba da bude kontrateroristička, a ne da gradimo naciju“, izjavio je Bajden i dodao da je, dok je bio potpredsednik u vreme administracije Baraka Obame, uvek bio protiv povećanja prisustva SAD u Avganistanu, preneo je Si-Bi-Es.

Bajden je rekao da prioritet Amerike uvek treba da bude kontraterorizam, a onda je pročitao terorističke pretnje sa kojima se SAD susreću, uključujući i grupe Al Šabab i Islamska država.

„Ove pretnje zahtevaju našu pažnju i resurse“, izjavio je Bajden.

Bajden je ocenio da bi Kina i Rusija želeli da SAD troše i dalje milijarde dolara u Avganistanu.

„Kada sam se susreo sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem u junu u Beloj kući, pričali smo otvoreno. Razgovarali smo o tome da li je njihova vojska spremna da se bori u građanskom ratu kada mi odemo, da li njihova vlada želi da se bori protiv korupcije. Ništa nisu uradili. Gospodin Gani me je uveravao da će se njihova vojska boriti“, nastavio je Bajden.

On je poručio da Amerikanci neće ginuti u ratu u kojem Avganistanci nisu spremni da se bore.

„Njihova vojska je brojala 300.000 ljudi, dali smo im oružje, plate, dobijali su pomoć iz vazduha. Da li smo im šansu, ali nismo mogli da im damo volju da se bore“, dodao je Bajden i rekao da ne želi da više vidi nadgrobnih spomenika na vojnom groblju u Arlingtonu u Virdžiniji.

Dodao je da čvrsto stoji iza odluke da povuče američke trupe iz Avganistana, ali i da „nikada ne postoji dobro vreme za povlačenje“.

„Posle 20 godina naučio sam na teži način da ne postoji dobro vreme za povlačenje američkih snaga“, naglasio je Bajden.

On je ocenio da je napredovanje talibana bilo mnogo brže nego što je iko mogao da predvidi, a da su se politički lideri predali i napustili zemlju i Kabul pao u ruke pobunjenika, preneo je Si-Bi-Es.

„Pogrešno je narediti američkim trupama da se bore kada avganistanska vojska to neće“, poručio je Bajden.

Predsednik Amerike kaže da prisustvo SAD nije u američkom nacionalnom interesu.

„To ne zaslužuje naša vojska. Kada sam se kandidovao za predsednika obećao sam da ću rat privesti kraju…“, dodao je Bajden.

On kaže da je doneta ispravna odluka i da je u SAD već došlo oko 2.000 Avganistanaca.

„Nastavićemo da podržavamo Avganistance kroz diplomatiju, zagovaraćemo ljudska prava u toj zemlji, prava žena i devojčica. Međutim, rešenje nije beskonačni ratni sukob, nego diplomatija, ekonomija i pozivanje međunarodne zajednice da nam se priključi“, zaključio je Bajden.

Si-Bi-Es je dodao da je prema njihovom izvoru oko 100 članova američke ambasade ostalo na aerodromu u Kabulu, kao i da će oni poslednji napustiti zemlju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)