Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS, EPA-EFE/TRACIE VAN AUKEN

Američki predsednik Džozef Bajden označio je svog prethodnika Donalda Trampa i njegove pristalice iz redova republikanaca kao pretnju Ustavu, koji nameravaju da, kako je rekao, unište američku demokratiju, preneo je Glas Amerike.

„Postoje opasnosti koje ne možemo dozvoliti da prevladaju“, poručio je Bajden ispred Doma nezavisnosti u govoru koji su zvaničnici Bele kuće označili pojmom – „borba za dušu nacije“.

On je optužio Trampa i njegove pristalice – MAGA republikance, slogan Trampove kampanje „Učinimo Ameriku ponovo velikom“, da nastoje da upotrebe nasilje u napadu na demokratske institucije.

„Nacija je na prekretnici i potrebno je da Amerikanci uzviknu – ovo nismo mi. MAGA republikanci nastoje da zbace sadašnji sistem. Nije moguće podržavati pobunu i biti proamerički orijentisan. Zaustavite napad na američku demokratiju“ , istakao je Bajden, prenosi Glas Amerike.

Uporedivši Trampa sa autokratama u istoriji koji su, kako je rekao, podrili demokratije, Bajden je ukazao da istorija pokazuje da je slepa lojalnost jednom lideru pogubna za demokratiju.

„Brojni republikanci ne podržavaju Trampa, ali Republikanskom strankom dominiraju, vode je i zastrašuju Donald Tramp i MAGA republikanci“, poručio je Bajden, prenosi Glas Amerike.

PROČITAJTE JOŠ:

Oni ne žive pod svetlom istine, već u senci laži, kazao je Bajden, dodavši da su u trenucima njegovog obraćanja jednakost i demokratija pod napadom.

On je istakao da nije svaki republikanac MAGA republikanac i da njihovu ekstremnu ideologiju ne prihvata svaki republikanac, ali da MAGA republikanci ne poštuju Ustav, ne veruju u vladavinu zakona, ne priznaju volju naroda i odbili su da priznaju rezultate slobodnih izbora.

Naglasio je da će se boriti za demokratiju do poslednjeg daha i pozvao američke građane da mu se pridruže, ali i da glasaju na predstojećim izborima.

„Učestalo čujemo da je nasilje prihvatljivo političko sredstvo u ovoj zemlji. Nije i nikada ne može biti. Jasno želim da istaknem: u Americi nema mesta političkom nasilju. I tačka. Nikada“, naglasio je Bajden.

BONUS VIDEO: FBI u Trampovoj vili

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (1)