Si Đinping i Džo Bajden Foto:NICOLAS ASFOURI / AFP / Profimedia

Predsednici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine Džozef Bajden i Si Đinping razgovarali su 18. marta o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Iz Bele kuće je saopšteno da je razgovor dvojice predsednika trajao nešto manje od dva sata, ali nisu izneli detalje.

Bajden je rekao Si Đinpingu da će se Kina suočiti s posledicama ne samo od SAD, već i iz celog sveta ako Peking ponudi materijalnu podršku Rusiji u njenom ratu u Ukrajini, saopšteno je iz Bele kuće.

Bajden je takođe „naglasio podršku diplomatskom rešavanju krize“.

Navodi se da je Bajden je detaljno opisao napore SAD i njihovih saveznika da odgovore na invaziju, uključujući nametanje troškova Rusiji.

„Opisao je implikacije i posledice ako Kina pruži materijalnu podršku Rusiji dok sprovodi brutalne napade na ukrajinske gradove i civile“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Kineski predsednik rekao je Bajdenu tokom video sastanka da „sukobi i konfrontacije poput događaja koji se odvijaju u Ukrajini nisu ni u čijem interesu“, javili su kineski državni mediji, a prenosi Rojters.

„Ukrajinska kriza je nešto što ne želimo da vidimo“, rekao je Si.

On je dodao da Kina i SAD moraju da razvijaju bilateralne odnose i da obe strane treba da preuzmu odgovornost i ulože napore za mir u svetu.

Iz Bele kuće je saopšteno da je razgovor dvojice predsednika trajao nešto manje od dva sata, ali nisu izneli detalje.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je dan uoči video sastanka da će dvojica lidera razgovarati o zabrinutosti SAD zbog „razmišljanja Pekinga o direktnoj vojnoj pomoći Rusiji“.

„Bajden će Siju jasno staviti do znanja da će Kina snositi odgovornost za sve akcije koje preduzme da podrži rusku agresiju, a mi nećemo oklevati da nametnemo troškove“, rekao je Blinken novinarima 17. marta.

„Zabrinuti smo što oni razmatraju direktnu pomoć Rusiji u vojnoj opremi za upotrebu u Ukrajini“, rekao je on.

Dešavanja u Ukrajini možete da pratite na našem lajv blogu Nova.rs

BONUS VIDEO: Borba vatrogasaca sa vatrenom stihijom posle još jednog raketiranja ruske vojske

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare