Tajvan, Kina, Tajvanska, Kineska, zastava, zastave, pesnica, pesnice
Foto: Shutterstock

Kineski nosač aviona uplovio je u Tajvanski moreuz, saopštilo je tavansko ministarstvo odbrane. Iako tenzije između Tajvana i Kine nisu neuobičajene, mnoge je zabrinulo to što je nosač aviona viđen u moreuzu samo nekoliko sati pre nego što će kineski predsednik Si Đinping i američki Džozef Bajden razgovarati telefonom.

Izvor Rojtersa rekao je da je avioprevoznik Šandong plovio blizu ostrva Kinmen koji kontroliše Tajvan, a koje se nalazi tačno nasuprot kineskog grada Sjamena.

Pročitajte još:

„Oko 10:30 ujutru, CV-17 se pojavio oko 30 kilometara jugozapadno od Kinmena, a fotografisao ga je putnik koji je u tom trenutku bio na civilnom letu“, rekao je izvor, pozivajući se na službeni broj Šandonga.

Uz to, USS Ralf Džonson, razarač raketa Arlejh Bark, bar delimično je pratio nosač na njegovoj ruti.

„Šandong nije imao avione na palubi i plovio je na sever kroz moreuz“, dodao je izvor.

Kako kaže izvor, Tajvan je iz predostrožnosti poslao ratne brodove da prate situaciju.

Tajvansko ministarstvo odbrane je u kratkom saopštenju potvrdilo prolazak Šandonga, ali nije iznelo detalje. U saopštenju se dodaje i da Tajvan ima „potpuno razumevanje“ za kineske brodove i avione u Tajvanskom moreuzu.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zao Lijian naveo je da je Šandong plovio po rutinskom rasporedu obuke, pa stoga nema nikakvih indicija da je u pitanju neuobičajeno dešavanje.

BONUS VIDEO: Kina ponovo zaključana 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar