Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Chris Kleponis

Predsednik SAD Džozef Bajden predstavio je u Pitsburgu plan o obnovi infrastrukture vredan dva triliona dolara, koji između ostalog obuhvata obnovu puteva, mostova, vodovodnih i sistema za napajanje električnom energijom, te sistema javnog saobraćaja.

„Predlažem nacionalni plan koji vrednuje rad, a ne samo bogatstvo. Izgrađuje pravičnu ekonomiju koja svakome pruža mogućnost da uspe. Stvoriće najsnažniju, najizdržljiviju i najinovativniju ekonomiju na svetu. To nije plan koji se petlja oko ivica, to je generacijsko ulaganje u Ameriku“, rekao je američki predsednik u Pitsburgu.

Bajden je poručio da je to prilika da svima bude bolje.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ekonomiju treba da gradimo odozdo na gore. Vol strit nije sagradio ovu zemlju nego vi, vredni radnici i sindikalisti. Svi su pozvani da učestvuju bez obzira na razlike koje postoje među njima“, istakao je Bajden.

Prethodno je neimenovani visoki zvaničnik administracije rekao novinarima da je realizacija tih projekata planirana u narednih osam godina.

„To su veoma vredne investicije koje će, kako su utvrdili eksperti iz širokog spektra oblasti, doprineti rešavanju problema i poboljšanju ekonomske efikasnosti. I mislimo da su to investicije koje kao zemlja ne možemo da priuštimo“, rekao je zvaničnik Bajdenove administracije.

Bajden predlaže da se planirani projekti finansiraju izmenama u oporezivanju korporacija, uključujući i povećanje poreza na njihovu dobit sa 21 na 28 odsto.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)