Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Doug Mills

Američki predsednik Džo Bajden naveo je pogoršanu situaciju sa koronavirusom u Evropi kao primer Amerikancima koji sebi ne smeju da dozvole i da se ne opuštaju, uprkos napretku imunizacije.

PROČITAJTE JOŠ:

On je od Amerikanaca zatražio da ne dozvole da se ono što se dešava u Evropi ponovi u SAD i da treba da prate osnovna pravila higijene: nošenje maski, redovno pranje ruku i održavanje preporučene distance, prenosi Srna.

„Molim vas da ne dozvolite da se ono što se dešava u Evropi desi i nama“, naglasio je Bajden.

On nije pomenuo na koji deo Evrope misli.

U SAD je broj zaraženih koronavirusom u značajnom padu od vrhunca dostignutog u januaru, ali od nedavno stagnira sa 55.000 obolelih dnevno. Kao jedan od razloga relativnog napretka u SAD, stručanjci navode brz napredak programa vakcinacije.

Prema Bajdenovim rečima, gotovo 100 miliona vakcina je primljeno od kako je on stupio na dužnost 20. januara. Američka administracija je obećala da će najranije do kraja maja imati dovoljno vakcina za svih 260 miliona odraslih u SAD.

Prema statistici, Amerika je i dalje država koja je najteže pogođena pandemijom u svetu. Od početka pandemije, u SAD je registrovano 29,6 miliona zaraženih i gotovo 540.000 umrlih od KOVID-19.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram