Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Austrijska vlada uvodi strogo ograničenje izlaska iz kuća, saopštio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Kurc je agenciji APA rekao da su od te mere izuzeti izlasci samo iz tri razloga – posao koji ne može da se odloži, hitno potrebne nabavke namirnica i ostalih potrepština, i ako je neophodno za pomoć drugoj osobi.

Ko u hitnom slučaju želi izvan kuće ili stana, to sme učiniti samo sam, ili sa osobom sa kojom živi u istom domaćinstvu. Dozvoljena je i šetnja, ali samo sam ili sa osobom sa kojom se deli domaćinstvo, ali je poruka austrijske vlade da se i to izbegava.

Ograničenja na javnom prostoru kontrolisaće policija i, u slučaju nepoštovanja propisanih mera, kažnjavati novčano. Ako policija naiđe na osobu koja je sama, nema nikakvih mera, ali ako naiđe na grupu, onda će se zahtevati da se raziđu.

To će se, prema rečima kancelara, primenjivati već od danas, a od ponedeljka prete kazne u visini do 2.180 evra. Ograničenje kretanja građana uvodi se uredbom ministra zdravlja, koje je jedinstveno za celu zemlju.

Nove mere predviđaju i potpunu zabranu okupljanja, a kako se ukazuje ni na jednom mestu ne sme biti više od pet osoba zajedno, a jedini izuzetak su aktivnosti koje služe borbi protiv korona virusa.