Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Argentina je na putu da postane prva velika država koja će legalizovati abortus u Latinskoj Americi, socijalno konzervativnom regionu pod velikim uticajem Rimokatoličke crkve, gde su prava na prekid trudnoće većinom strogo ograničena ili potpuno van zakona.

Argentinski Kongres usvojio je zakon o legalizaciji abortusa, a ako i argentinski Senat bude učinio isto, Argentina će jedina u Latinskoj Americi uz Kubu i Urugvaj tretirati abortus kao legalan, piše Gardijan.

Poslanici donjeg doma argentiskog parlamenta usvojili su zakon koji podrazumeva legalizaciju abortusa u većini slučajeva, što bi moglo da označi zaokret po pitanju abortusa u čitavoj Latinskoj Americi.

Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Pročitajte još:

Očekuje se da argentinski senat o ovom zakonu raspravlja pre kraja godine.

Zakon dozvoljava abortus do 14. nedelje trudnoće.

Postojeći zakon u Argentini dozvoljava abortuse samo u slučajevima silovanja ili kada je ugrožen život majke, ali i u tim okolnostima mnoge žene nailaze na problem.

Ministarstvo zdravlja 2016. je procenilo da se u Argentini izvodi i do pola miliona ilegalnih abortusa godišnje.

Abortus je nelegalan u većem delu Latinske Amerike, pretežno katoličkom regionu s 21 zemljom. Legalan je na Kubi i Urugvaju, koje imaju 11,2 i 3,4 miliona stanovnika, kao i u pretežno protestantskoj Gvajani koja ima 780.000 stanovnika.

Dok su prekidi trudnoće u većini država Latinske Amerike dozvoljeni u slučaju silovanja ili ugroženosti života trudnica, Dominikanska Republika, Salvador, Haiti, Honduras, i Nikaragva, imaju potpunu zabranu abortusa bez izuzetaka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)