Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Geit najoštrije je osudio priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela od strane Kosova i njegovu odluku da otvori ambasadu u okupiranom gradu.

Abul Geit istakao je da je odluka i nelegitimna i da predstavlja kršenje međunarodnog prava prema kojem je Jerusalim okupirana teritorija. On navodi da, na osnovu ovoga, međunarodno pravo zabranjuje premeštanje ambasada u ovaj grad.

Pročitajte još:

Generalni sekretar je naglasio da Kosovo ovom odlukom krši međunarodni konsenzus o otvaranju ambasada u okupiranom Jerusalimu. Do sada su samo dve države prekršile ovaj konsenzus – SAD i Gvatemala.

Istovremeno, Abul Geit je naglasio da su rezolucije Saveta bezbednosti UN u tom pogledu jasne, naročito Rezolucija 478 iz 1980. godine. Ona osuđuje aneksiju Izraela od istočnog Jerusalima i zabranjuje državama da uspostave diplomatske misije u gradu.

On je rekao da otvaranje ambasade bilo koje zemlje u Jerusalimu ne menja činjenicu da je grad pod okupacijom, a da se o njegovoj sudbini može odlučivati samo putem pregovora.

Ovde se uzima u obzir činjenica da je Jerusalim jedno od najvažnijih pitanja u pregovorima između Palestinaca i Izraelaca.

Abul Geit je takođe istakao da je priznavanje Jerusalima kao prestonice Izraela u suprotnosti sa logikom mirnog rešenja i međudržavnog sporazuma.