Foto: AP Photo/Oded Balilty

Sukobi ultraortodoksnih Jevreja, protivnika restrikcija uvedenih zbog pandemije koronavirusa, i policajaca nastavili su se danas u Jerusalimu i jevrejskom naselju Modin Ilit na okupiranoj Zapadnoj obali.

U Jerusalimu je osvanuo natpis kojim je šef izraelske policije izjednačen s vođom nacista Adolfom Hitlerom.

Pročitajte još:

U Modin Ilitu su policajci došli u vrtić otvoren uprkos zabrani rada zbog epidemije i tamo su im se suprotstavile desetine stanovnika i blokirale put u pokušaju da im onemoguće da odu. Policija je kaznila upravnika vrtića i zatražila da se deca pošalju kući, a dve osobe su uhapšene, prenose izraelski mediji.

Danas je ponovo otvoreno na desetine „ješiva“ – verskih škola, iako je naređeno da kao i sva ostala prosveta budu zatvorene zbog naglog širenja zaraze koronavirusom.

Izraelski mediji navode da škole u Beit Šemešu, Ašddodu i Jerusalimu, koje se praktično ne zatvaraju otkako su treći put uvedene restrikcije širom zemlje, pripadaju i ekstremnim sektama, i glavnim zajednicama ultraortodoksnih Jevreja.

Broj dece iz takvih porodica zaraženih novim virusom je u poslednje dve nedelje opao sa 500 na dan na 200.

U utorak uveče jednog vozača autobusa u Beit Šemešu su napala dva putnika koja su odbila da nose maske, zbog čega je autobuska kompanija privremeno obustavila vožnju u tom gradu.

Skoro svakodnevni sukobi ultratodoksnih Jevreja s policijom koja nastoji da obezbedi poštovanje „zaključavanja“ kulminirali su u nedelju kada su gradu Bnei Braku kraj Tel Aviva oštećena dva autobusa, a jedan zapaljen i vozač napadnut.

Nasilje je izazvalo oštre osude, a jedan od dva glavna izraelska rabina, Jicak Jozef, nazvao je izgrednike „mladim delikventima koji skrnave božije ime“.

Izveštaji o otvorenom kršenju mera u zajednicama ultraortodoksnih su učestali, posebno o otvaranju škola.

Izrael je odlučio da od sutra zatvori granične prelaze prema Jordanu i Egiptu i za Izraelce i za strance kako bi se sprečilo da novi sojevi virusa uđu u zemlju. Samo će jedan prelaz biti otvoren kako bi se omogućilo da stanovnici Zapadne obale putuju u Jordan i vraćaju se.

U Izraelu je u noći izmedju ponedeljka i utorka zatvoren Međunarodni aerodrom „Ben Gurion“ za sve komercijalne letove do kraja januara. Premijer Benjamin Netanjahu je danas najavio da će se ta mera produžiti i upozorio da je „samo pitanje vremena“ kada će nastati soj virusa otporan na vakcine dok njegova zemlja u svetu prednjači po broju vakcinisanih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram