Foto:Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Opredeljenje Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu je protivno međunarodnom pravu – nakon Evropske unije, kritika povodom juče potpisanih bilateralnih sporazuma između Izraela i Kosova stiže i iz Turske.

Kako piše Kossev, Kosovo i Izrael uspostavili su juče diplomatske odnose na virtuelnoj sednici kojoj su prisustvovali predstavnici Prištine i Jerusalima, kao i zvaničnici SAD.

Potpisana su tri bilateralna sporazuma, a jednim od njih nalaže se da će Kosovo otvoriti ambasadu u Jerusalimu.

„Opredeljenje Kosova je protivno međunarodnom pravu, uključujući rezoluciju Ujedinjenih nacija usvojenu povodom ovog pitanja“, poručio je portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoi.

Aksoi dodaje da je očigledno da svaki korak u ovom pravcu „neće ići u korist težnjama Palestine i da će potkopati viziju rešenja dve države“.

Turske vlasti su odmah nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu kojim je dogovoreno uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela, takođe kritikovale tačku sporazuma koja se odnosi na otvaranje ambasade u Jerusalimu.

Jučerašnje zvanično uspostavljanje diplomatskih odnosa i najava otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu naišli su na pohvale prištinskih zvaničnika i zvaničnika SAD, ali ne i Evropske unije.

Dok se na virtuelnoj ceremoniji moglo čuti da je reč o istorijskom danu, a iste poruke slali i Amerikanci, iz Evropske unije je rečeno da bi ambasade zemalja EU treba da budu u Tel Avivu, te poručili Kosovu da ne bi trebalo da podriva evropsku perspektivu.

„Stav EU o uspostavljanju ambasada u Jerusalimu je jasan, u skladu sa rezolucijom Saveta Bezbednosti iz 1980. godine kojom se pozivaju sve članice UN-a da presele svoje ambasade u Tel Aviv. Sve ambasade država članica EU, kao i delegacija EU u Izraelu se nalaze u Tel Avivu“, rekao je juče portparol EU Piter Stano.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar