Foto: Printscreen/YouTube/EPA-EFETOMS KALNINS/Demokratska Crna Gora/Crno na bijelo/EPA/SZILARD KOSZTICSAK/N1

Redovi na glasačkim mestima u svim gradovima Crne Gore, od jutros su kilometarski. Na glasanje se čeka i duže od tri sata, a napetost raste. Nezapamćeno velika izlaznost, čak 54 odsto do 13 sati, implicira, prema mišljenju nekih političkih analitičara, da su Milo Đukanović i DPS pred definitivnim porazom. Međutim, nije sve tako crno i belo. 

„Postoje dve dimenzije cele priče. Naime i jedni i drugi, i vlast i opozicija pozvali su svoje birače da izađu što ranije da glasaju i od jutros su kolone ispred biračkih mesta ogromne. Druga stvar je da ne mora obavezno da znači da je to loše za vladajuću partiju. Oni su ubedili svoje glasače, možda izvršili i pritisak na one koji su bili otkazali poverenje zbog Zakona o slobodi veroispovesti, da izađu što ranije. Da podsetimo, Milo je imao 158.000 glasova pre četiri godine, a izlaznost je tada bila jako visoka, čak 73 odsto. Tome dodajte da je ukupan birački spisak realno mnogo veći nego što realno jeste, jer su upisani i birači koji ne žive ovde, nego u inostranstvu, a nisu se odjavili. Njih je skoro 50.000 u ovom trenutku. Tako da, ako bi sada bila izlaznost preko 70 odsto, to bi dalje značilo da je opozicija preuzela primat“ objašnjava za Nova.rs Slavoljub Šćekić, novinar, kolumnista i jedan od osnivača Vijesti.

Velika izlaznost može biti problem

S druge strane, navodi naš sagovornik, malim partijama kao što su dve socijaldemokratske, a donekle i URA tako visoka izlaznost može da bude ozbiljan problem.

Slavoljub Šćekić Foto: Printscreen/YouTube/Gradjanski pokret URA

„Velika izlaznost može i da poveća cenzus za par hiljada i onda teško da jedna od socijaldemokratskih partija može da izađe sama. To i Milu Đukanoviću međutim može predstavljati problem, jer se onda ta dva mandata dele i on dobija samo jedan od njih. Ipak, još je rano donositi krajnje prognoze, ali definitivno se čini da su i pristalice opozicije, većinom mlađi ljudi, poslušali svoje političke prvake jer je dosta mladih od jutros u redovima za glasanje, a kolone su poduže“ kaže Šćekić.

Pročitajte još:

Sada se čeka da prođe popodnevna sijesta, sa kojom stiže novi talas glasača.

„Videćemo šta će biti kasnije popodne, kad prođe sijesta, odmor. Prvo će opasti izlaznost, kao po običaju, a onda će opet naglo da skoči pred zatvaranje glasačkih mesta. Uvek je strategija stranaka, da pre svega ujutru izvedu na glasanje sve svoje glasače koji su sigurni, da bi posle toga popodne igrali na one sa kojima komuniciraju putem pisma ili kod kojih će otići u posetu i razgovarati. To sigurno trenutno rade dve najveće opozicione partije pre svega, a možda i treća. Svakako to sada radi DPS“ zaključuje Šćekić.

Pavićević: Razvlastićemo DPS

Naime, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević, za Nova.rs kaže  da je ogromna izlaznost građana na parlamentarne izbore u Crnoj Gori bila očekivana.

Foto: Zoran Lončarević

„Bez obzira na virus korona i epidemiološku situaciju ovo smo očekivali. Crnogorci su tradicionalno zainteresovani za politiku, a neizvesnost oko ishoda je ovog puta motivisala i dobar deo onih koji su bili apstinenti da sada glasaju. Jedna stvar je potpuno izvesna – što je veća izlaznost, to je veća šansa da opozicija konačno razvlasti DPS. To se dobro razumelo unutar opozicionih političkih subjekata tako da je i kampanja sve tri opozicione liste osmišljena da motiviše što veći broj ljudi da izađu na izbore i da glasaju za jednu od opozicionih lista. Sada se vidi da je to i uspelo. Masovna izlaznost na izbore u Crnoj Gori povećava i izborni prag za ulazak u parlament tako da će manjim strankama, dakle onim strankama koje su na ivici cenzusa, biti potreban veći broj glasova da obezbede cenzus od tri odsto. U slučaju da izlaznost bude 80 odsto, što je moguće ako se održi ovaj trend, za cenzus će biti potrebno skoro 13.000 glasova i to može znatno uticati na finalnu raspodelu mandata u Skupštini Crne Gore“ objašnjava Pavićević.

Visoka izlaznost je međutim rezultat i međusobnog nenapadanja opozicionih lista i kandidata.

Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Pokazali smo zrelost

„Opozicija je pronašla model učestvovanja na izborima koji motiviše svakog glasača koji je nezadovoljan delovanjem DPS-a da glasa za jednu od opozicionih lista. Dakle, svaki nezadovoljni birač u Crnoj Gori danas ima za koga da glasa. Kada govorimo o odnosima unutar opozicionih grupacija, tu nije bilo nijedne grke reči, ni jednog glasa kritike, pokazana je zrelost, ozbiljnost i to su birači u Crnoj Gori uočili. Mnogo je motiva da građani Crne Gore izađu masovno na ove izbore i kazne lošu vlast. Mnogi su nezadovoljni zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti. Ekonomska situacija je složena. Turistička sezona je propala. Predstavnici međunarodne zajednice oštro su prethodnih sedmica kritikovali vlast DPS-a. Očekujem značajno manji broj glasova za DPS sada i mnogo veći za opozicione liste“ optimista je Pavićević.

On poziva sve građane Crne Gore da pobedu opozicije proslave u miru i u sviojim domovima.

„Kao kandidat za poslanika na ovim izborima i čovek koji angažovan u crnogorskom društvu pozivam sve građane Crne Gore da rezultate dočekaju i da pobedu opozicije na ovim izborima proslave u svojim domovima, sa svojim najbližima, u miru i dostojanstveno. Ako imamo mir, ako sačuvamo mir, onda možemo da imamo sve“ zaključuje Pavićević.

 

 

Komentari

Svi komentari (14)