Foto: EPA-EFE/AZERBAIJAN DEFENSE MINISTRY HANDOUT

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev poručio je da će na bojnom polju odgovoriti na napade koje je jermenska vojska izvela na civilna naselja, javlja Anadolija. On je u obraćanju naciji kazao da je administracija u Jerevanu napadom na drugi po veličini azerbejdžanski grad Gendže počinila još jedan ratni zločin.

Podsetio je da su u napadu na Gendže i susedni grad Mingečevir, poginuli i ranjeni Azerbejdžanci, kao i da napadi neće pokolebati volju azerbejdžanskog naroda.

Pročitajte još:

Smatra da administraciji u Jerevanu treba suditi zbog napada na civile.

”Mi njima odgovaramo na bojnom polju. Na bojnom polju se osvećujemo i osvećivaćemo se za nevine koji su poginuli. Nikada nismo ratovali protiv civila, niti ćemo ratovati. Mi nismo Jermeni”, rekao je Alijev.

Naveo je da je u operaciji koju je azerbejdžanska vojska pokrenula kako bi oslobodila svoju teritoriju, uništena velika količina oružja i municije jermenske vojske.

”Vrednost dosad uništenog i zaplenjenog oružja je najmanje dve milijarde dolara. Ali opet imaju oružja. Treba pitati: Ko ih naoružava? Šta toliko oružja radi u jednoj siromašnoj zemlji? I danas im se tajnim putevima šalje oružje. Mi želimo odgovor na ova pitanja“, rekao je Alijev.

Foto:EPA-EFE/AZERBAIJAN FOREIGN MINISTRY

Prema njegovim rečima, uništena su 234 tenka, 36 tenkova je zaplenjeno, 49 oklopnih vozila je uništeno, 24 su zaplenjena, uništeni su i samohodni topovi, raketni sistemi, kao i 196 transportera, dok je 98 zaplenjeno.

Alijev je kazao da je azerbejžanska vojska oslobodila i Fuzuli, čiju jednu polovinu su kontrolisale vlasti Nagorno-Karabaha, većinski naseljenog Jermenima, i još sedam sela. Dodao je da je Fuzuli gotovo pretvoren u ruševine, a da su jermenske snage tokom 30 godina uništile infrastrukturu.

Foto:EPA-EFE/ARMENIA DEFENCE MINISTRY

Alijev je poručio i da će ponovo biti izgrađena područja oslobođena od okupacije. Poslao je i upozorenje administraciji u Jerevanu.

”Dobrovoljno napustite našu teritoriju. Mi ćemo je ionako odbraniti. Na toj teritoriji neće ostati ni trag od njih. Teraćemo ih do kraja. Danas pobednička azerbejdžanska vojska ostvaruje vlastite ciljeve. Nijedna sila nas ne može zaustaviti. Nijedna sila ne može izdržati pred voljom azerbejdžanskog naroda. Svi bi trebalo to da znaju. Nek se Jermenija povuče s naše teritorije. Nakon toga treba osigurati primirje. Odmah nakon nedavnog primirja su gađali Gendže. Ako međunarodna zajednica zbog ovih zločina ne želi da sudi Jermeniji, sudićemo im mi. Mi ćemo ih sami kazniti. Zaslužuju najtežu kaznu. Jemenska administracija je kriva. Mi ćemo kazniti one koji su krivi“, poručio je Alijev.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar