Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Garo Kebabdžjan, stalni predstavnik Nagorno-Karabaha za Bliski Istok kaže za Nova.rs da je do prekida humanitarnog primirja između Jermenije i Azerbejdžana, koje je potpisano pre nedelju dana, došlo pod pritiskom Turske.

Jermenija je poštovala potpisano, ali je Azerbejdžan nastavio sa napadima, jer je ta zemlja lutka u rukama Erdogana“, tvrdi Kababdžijan koji je, da bi razgovarao sa ekipom Nova.rs čekao na odobrenje Ministra spoljnih poslova Arcaha, kako je staro jermensko ime za teritoriju Nagorno-Karabaha. Odobrenje je dobio dok smo čekali u kancelariji.

Diplomatski predstavnik Arcaha tvrdi da se protivnička strana dugo pripremala za rat.

Foto:Tanjug/AP Photo

„Oni su se za ovo pripremali godinu dana. Pre nekoliko meseci prvo su napali Tavuš na severu Jermenije. Koriste izraelske dronove i ne prezaju ni od toga da gađaju civile, crkve, i bolnice. Dokaz za to vam je pogođena bolnica u Martuniju“, naglašava Kebabdžijan.

Reporteri Nova.rs u Nagorno-Karabahu Ratko Femić i Filip Krainčanić    Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Na opasku da i Azerbejdžan optužuje Jermeniju da krši potpisano primirje odmahuje glavom.

Pročitajte još:

„Republika Arcah je želela da završimo sukob mirovnim procesom, a ne ratom. Međutim Azerbejdžan je izabrao vojno rešenje. Zato smo se u ovom sukobu suprotstavili smo ne samo Azerbejdžanu, već i Turskoj i mudžahedinima, plaćenicima iz Sirije i Libije. Minska grupa koju čine Rusija, SAD i Francuska imaju mandat da diplomatskim sredstvima reše konflikt, ali Azerbejdžan smatra da ta grupa nema rešenje“, ističe Kebabdžijan u razgovoru za Nova.rs.

Kebabdžijan ponavlja ono o čemu svi jermenski zvaničnici govore – širenju uticaja Turske koja želi da obnovi granice Osmanskog carstva usprotivila se jedino Jermenija.

Foto:EPA-EFE/Karo Sahakyan / ArmGov / PAN Photo

„Šta traži Erdogan u Siriji, Libanu, Libiji, Kipru, Egiptu i sada napada Nagorno-Karabah, ako ne pokušava da obnovi nekadašnje carstvo. U svim tim državama ima umešane prste. Svet to mirno posmatra. Ako mu se neko ne suprotstavi izbiće u Malu Aziju i spojiti Dagestan, Čečeniju, Uzbekistan sve do teritorija koje smatra prapostojbinom Turaka. Svet se sada bori sa Kovidom 19, a Erdogan i turska ekspanizija su Kovid 20. Jermenija i Arcah su jedina vakcina za tu bolest“, zaključio je on u razgovoru za Nova.rs.

Ovaj poslednji sukob Jermenije i Azerbejdžana počeo je 27. septembra, ali njegovi koreni sežu duboko u istoriju. Jermeni kao jednu od najvećih grešaka nekadašnjih sovjetskih vlasti vide odluku Staljina iz 1921. godine da Azerbejdžanu dodeli Nagorni-Karabah, teritoriju sa većinskim jermenskim stanovništvom. Nagorno-Karabah, ističu oni, nikada pre toga nije bio u sastavu Azerbejdžana.

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar