Ukrajinska komanda na jugu tvrdi da je u nedavnom napadu na rusku Crnomorsku flotu stradao njen komandant Viktor Sokolov. Rusije nije želela da kometariše informacije o pogibiji admirala Sokolova, ali je kasnije objavljen snimak na kom se navodno nalazi upravo on. Ipak, ovim napadom je moćnoj Crnomorskoj flori nanet do sada nezamapćen udarac, koji je Ukrajini otvorio put ka novim napadima. Upravo u takvu misiju kreće i podvodni dron nazvan Marička, koji je viđen u vodama oko Krima. Ovo anektirano poluostrvo postaje glavna žarišna tačka sukoba koji traje još od 2014. godine

Misterija Viktora Sokolova

Snage za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine objavile su na svojim kanalima da je u napadu na Sevastopolj poginuo komandant Crnomorske flote Viktor Sokolov. Prema njihovim rečima, ubijena su još 34 zvaničnika, a 105 ljudi je povređeno.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov isprva je rekao da nema nikakve informacije o Sokolovu. Potom je na sajtu ministarstva odbrane objavljen snimak na kom se navodno nalazi admiral. Međutim, nije zvanično potvrđeno da je on u pitanju, niti kada je pomenuti snimak nastao.

Viktor Sokolov Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

On je za komandanta Crnomorske flote imenovan u avgustu 2022. godine, a čin admirala dobio je 6. juna ove godine. Ukoliko se informacije o njegovoj smrti ispostave kao tačne, to bi značilo da je admiral Sokolov najviši ruski zvaničnik od svih koji su ubijeni u Ukrajini od početka invazije u februaru 2022. Sa druge strane, vojni sukob na teritoriji juga Ukrajine, tačnije na Krimu i u Donbasu, počeo je 2014. godine, kada je Rusija ilegalno anektirala Krim.

Stanovnicima Sevastopolja na Krimu je nakon ukrajinskog napada rečeno da se „ne brinu“ ako čuju zvukove koji dolaze iz središta grada.

Mihail Razvožajev, guverner Sevastopolja, pojasnio je da je „tupi zvuk“ rezultat „kontrolisane detonacije“ struktura u sedištu Crnomorske flote.

Viktor Sokolov Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Britanci: Flota je oslabljena, ali ne uništena

Najnoviji napad Ukrajine na rusku Crnomorsku floru predstavlja do sada najveći udarac mornarici koja se smatra jednom od najmoćnijih na svetu.

Britanske obaveštajne službe, koje svakodnevno pripremaju izveštaje o ratu u Ukrajini, procenuju da „su nedavni napadi na rusku Crnomorsku flotu, uključujući veliki raketni napad na njeno sedište u kojem je navodno ubijen vođa, ostavili flotu oslabljenom, ali još uvek sposobnom za obavljanje svojih temeljnih ratnih funkcija“.

Flota je, smatraju Britanci, i dalje sposobna da funkcioniše i ispunjava zadatke. Pre svega, tu se misli na napade krstarećim projektilima.

Krim eksplozija Foto:east2west news / WillWest News / Profimedia

Međutim, ministarstvo odbrane Velike Britanije navodi da je verovatnoća da će sposobnost flote da nastavi šire regionalne aktivnosti sada jako mala.

Britanci dodaju da nedavni napadi takođe služe potkopavanju uticaja Kremlja u jednoj od luka nad kojima ima kontrolu na okupiranom području.

„Ostali su bez glavnog pokretača“

U prilog tome govori i novo saopštenje ukrajinske strane, u kom se navodi da ruski brodovi i dalje pokreću udare na Ukrajinu nakon navodne smrti komandanta Crnomorske flote, ali ti se napadi pokreću „po inerciji“.

Ovo je u gostovanju na ukrajinskoj nacionalnoj televiziji potvrdio i Dmitro Pletenčuk, portparol ukrajinske mornarice.

Krim eksplozija Foto:east2west news / WillWest News / Profimedia

Pletemčuk je upitan o navodnoj smrti komandanta Crnomorske flote Viktora Sokolova i 30 drugih zvaničnika.

„U ovom trenutku, ruska mornarica izgubila je osobu koja zapravo upravlja svime i njegovo osoblje koje zajedno s njim upravlja flotom. Ovo je velika grupacija koja zahteva veliki broj menadžera koji će pokrenuti sve procese kako bi flota radila kao jedan mehanizam. Zamislite da ključni deo ovog mehanizma postane neoperativan. Da, sinoć su ruski brodovi u Crnom moru još uvek izvodili udare po inerciji“, rekao je Pletemčuk.

Prema njegovom mišljenju, ruska mornarica će sada imati velikih problema sa kontrolom trupa, ali i izvođenjem napada.

Foto:Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Podvodni dronovi spremni

Kako bi odmah odgovorila na aktuelne slabosti ruske mornarice, naročito kada je reč o području oko Krima, Ukrajina je u pogon stavila svoje podvodne dronove.

Oni su spremni za operacije na anektiranom poluostrvu, koje je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski često spominjao kao glavni i konačni cilj Ukrajine.

POGLEDAJTE JOŠ:

Tako se na ukrajinskim Telegram kanalima sada dele fotografije i snimci podvodnog drona kamikaze. U pitanju je crni podvodni dron (UUV) koji je dugačak šest metara i ima domet od oko 1.000 kilometara.

Ovaj dron dobio je ime Marička.

Navodno je u pitanju sistem koji su sami razvili inženjeri dobrovoljci po ceni od 433.000 dolara i može izvoditi napadne, transportne ili izviđačke misije.

Očekuje se da će Marička sada biti korišćena u operacijama protiv oslabljene ruske Crnomorske flote.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar