Vladimir Putin Foto:Tanjug/Alexei Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rusija pokušava da se vrati u Savet UN za ljudska prava (UNHRC) iz kojeg je isključena prošlog aprila nakon što je napala susednu Ukrajinu, navodi BBC.

Ruske diplomate sada traže da njihova zemlja ponovo bude izabrana u Savet za novi trogodišnji mandat. BBC tvrdi da je dobio kopiju dokumenta o stavu koji je Rusija poslala članicama UN tražeći njihovu podršku, pred glasanje koje će biti održano sledećeg meseca.

U dokumentu Rusija navodi da će pronaći „adekvatna rešenja za pitanja ljudskih prava“ i nastojati da spreči da Savet postane „instrument koji služi političkoj volji jedne grupe zemalja“, što se shvata kao ukazivanje na Zapad.

Ujedinjene nacije Foto:Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

Diplomate su saopštile da se Rusija nada da će povratiti međunarodni kredibilitet nakon što je optužena za kršenje ljudskih prava u Ukrajini i unutar svojih granica.

Savet UN za ljudska prava sa sedištem u Ženevi ima 47 članova, od kojih se svaki bira na trogodišnji mandat. Na sledećim izborima koji će biti održani 10. oktobra, Rusija će biti u konkurenciji sa Albanijom i Bugarskom za dva mesta u Savetu rezervisana za zemlje centralne i istočne Evrope.

POGLEDAJTE JOŠ:

U glasanju će učestvovati svih 193 člana Generalne skupštine UN u Njujorku. Tamošnje diplomate rekle su za BBC da Moskva vodi agresivnu kampanju, nudeći malim zemljama žito i oružje u zamenu za njihove glasove i da je u takvim okolnostima moguće da se Rusija vrati u Savet.

Rusija je suspendovana iz Saveta za ljudska prava u aprilu 2022. sa 93 člana Generalne skupštine UN koji su glasali za, 24 je bilo protiv, a 58 članova bili su uzdržani, navodi BBC.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar