Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE HANDOUT

Advokati zatvorenog ruskog opzicionara Alekseja Navaljnog, koji štrajkuje glađu, rekli su danas da se njegovo zdravstveno stanje pogoršava, prenosi Rojters pozivajući se na novinsku agenciju Interfaks. Organizacija Amnesti Internešenal upozorila je danas da je Navaljni zatvoren u uslovima koji predstavljaju mučenje i moguće sporo ubistvo.

Agencija navodi da je Interfaks citirao njegovog advokata Vadima Kobzeva, koji ga je posetio danas u zatvorskoj koloniji i koji je nakon toga izjavio da je Navaljnom dijagnostikovana kičmena kila.

Njegov pravni tim više puta je isticao da je podvrgnut mučenju u zatvoru, da ga čuvari lišavaju sna, hrane i medicinske nege.

Uprava kazneno – popravne ustanove u kojoj se nalazi Navaljni saopštila je da je on prebačen iz svoje jedinice u zatvorsku bolnicu, jer je pokazao znake respiratornih poteškoća.

Ruski opozicionar je prošle nedelje najavio štrajk glađu u znak protesta zbog, kako je naveo, odbijanja zatvorskih vlasti da ga pravilno leče zbog akutnih bolova u leđima i nogama.

Ranije danas je organizacija Amnesti Internešenal saopštila da je Navaljni zatvoren u uslovima koji predstavljaju mučenje i moguće sporo ubistvo.

Iz AI tvrde da je Navaljni, koji prošle godine otrovan nervim agensom, a potom uhapšen, izložen mučenju u zatvoru, da mu se ne dozvoljava da spava i uskraćuje medicinska nega lekara kojem može da veruje u zatvoru.

“Moguće je da ga ruske vlasti polaku ubijaju i pokušavaju da sakriju šta se sa njim događa. Nema sumnje da nadležni u Rusiji krše njegova ljudska prava. Moramo više da učinimo (za njega). Već su pokušali da ga likvidiraju, sada ga drže u zatvoru i izlažu ga zatvorskim uslovima koji predstavljaju mučenje”, ukazala je Anjes Kalamar, generalna sekretarka AI.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar