Dritan Abazović intervju
Foto: Printscreen Nova.rs/video

Budžet je veliki test za parlamentarnu većinu, i ako ne bude izglasan onda treba pogledati istini u oči i reći da ova parlamentarna većina ne postoji, rekao je Dritan Abazović, potpredsednik Vlade Crne Gore i lider Građanskog pokreta (GP) URA, u intervjuu za podgoričke Vijesti.

Pročitajte još:

On je u intervjuu “Vijestima” kazao da bi svi voleli da prosečna zarada u Crnoj Gori bude 1.000 evra, a minimalna 800, ali da to u ovom trenutku nije realno i da vidi pokušaje da se budžet “izmasakrira”, a onda da se stave okovi Vladi da ne može da ispuni ono što bi bilo eventualno prihvaćeno.

Tvrdi da URA neće podržati inicijativu DPS-a za izglasavanje nepovjerenja Vladi, koja je najavljena za 3. januar. U najavljenoj inicijativi Demokratskog fronta (DF) ne vidi ništa nelegitimno, ali smatra da bi se novim izborni procesom samo izgubilo još sedam, osam meseci, možda i godinu.

”Nisam siguran da je to baš odgovoran odnos prema građanima, ali kažem i ostajem pri stavu da ako nema drugog rešenja – izbori su čisto rešenje, mi moramo mandat vratiti građanima. Na kraju, šta će nam mandati ako ne možemo da sprovodimo promene”, rekao je Abazović.

Na pitanje da li je moguća manjinska vlada, Abazović kaže da „ne može da zatvara oči ako Vlada ima problem sa parlamentarnom većinom“.

„URA podržava aktuelnu Vladu. Vrlo iskreno je podržavala od početka. Na kraju mi smo i ponudili model ekspertske vlade i mi ostajemo posvećeni tome. Ali, mi ne možemo da zatvaramo oči ako ova Vlada ima problem sa parlamentarnom većinom. Ako, na primer, dođemo u situaciju da neko neće da nam izglasa budžet, da nam opet uvede meru privremenog finansiranja, mi ne možemo da zatvaramo oči pred tim. Ako neko ne želi da glasa za Zakon o poreklu imovine, za Tužilački savet, mi pred tim ne možemo da zatvaramo oči. Smatram vrlo neodgovornom takvu politiku, jer će se onda sve svaliti upravo na nas koji podržavamo Vladu i želimo da ostvarimo neki progres, ali ga ne možemo ostvariti ako imamo nefunkcionalni parlament. Čuli ste i međunarodne zvaničnike koji govore o nefunkcionalnom parlamentu. Moramo da znamo da bez funkcinalnog parlamenta i funkcionalne većine – nama su ruke vezane“, rekao je on.

Opširniji intervju sa Abazovećm pročitajte na sajtu Vijesti.me ili na ovom linku.

BONUS VIDEO Dritan Abazović o klanu Belivuk 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram