Mario Dragi Foto:EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI/EPA-EFE/ROBERTO MONALDO

Italijanski parlamentarci počeli su danas glasanje za novog predsednika Italije nakon što se Silvio Berluskoni, bivši premijer umešan u brojne skandale, povukao iz predsedničke trke. Italija se suočava sa velikom političkom zagonetkom: mora da popuni dve svoje najvažnije liderske pozicije, ali ima samo jednog čoveka za njih - Marija Dragog.

PROČITAJTE JOŠ:

Više od 1.000 poslanika i regionalnih delegata učestvuje u složenom glasanju koje može da traje nekoliko krugova pre nego što bude izabran naslednik aktuelnog predsednika Serđa Matarele, koji treba da se povuče 3. februara.

Pobednku sedmogodišnjeg madanta potrebna je dvotrećinska većina u prva tri kruga glasanja, a od četvrtog je dovoljna prosta većina. Samo tri puta do sada novi predsednik izabran je u prvom krugu glasanja.

Berluskoni, koji je četiri puta bio premijer Italije, nije uspeo da dobije dovoljnu podršku za svoju kandidaturu i u srdačnom pismu je napisao da u duhu „nacionalne odgovornosti“ moli svoje pristalice da „odustanu“ od toga da njega vide kao kandidata za predsednika Italije.

Mario Dragi Foto:EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

U nedelju se prijavio u bolnicu radi „rutinskih provera“, rekao je njegov portparol, iako su dva izvora Rojtersu rekla da je Berluskoni u bolnici od četvrtak.

Iako nema zvaničnih kandidata na predsedničkim izborima u Italiji, Berluskoni je prekinuo tradiciju i vodio je neku vrstu kampanje. Čak je objavljivao oglase na celoj stranici u nacionalnim novinama u kojima je naglašavao svoju ličnost, osobine i dostignuća za koja je rekao da su ga učinili najboljom osobom za taj posao.

Njegovo povlačenje je uklonilo prepreku za pregovore o obostrano prihvatljivom kandidatu između lidera partija. Međutim, od juče se nije jasno govorilo ni o jednom kandidatu.

Kakve šanse ima Mario Dragi?

Mario Dragi je premijer italijanske dvopartijske vlade i najverodostojinih kandidat za šefa države ili predsednika republike. Dragi, kome se pripisuje vraćanje stabilnosti u italijanskoj politici, smatra se favoritom, čak i ako široka podrška nije zagarantovana zbog straha da bi njegov prelazak u predsedničku palatu mogao da izazove prevremene izbore. Najvažnije pitanje je pridržavanje vlade reformama koje je potrebno sprovesti kako bi se obezbedile rate iz fonda EU za oporavak posle pandemije, čiji je Italija najveći korisnik, prenosi Gardijan.

„Sa Dragijem nema toliko entuzijazma“, rekao je izvor iz Demokratske stranke (PD) levog centra.

„Pokret pet zvedica strahuje da će to dovesti do prevremenih izbora, a neki u PD strahuju da bi moglo da dođe do vlade u kojoj će izgubiti ministarske pozicije“, navodi se.

Silvio Berluskoni Foto: EPA-EFE/Riccardo Antimiani

Iako je Dragi u decembru nagovestio da je spreman da postane predsednik – pod uslovom da političke stranke nađu zamenu za premijera kako bi vlada ostala netaknuta – neki partijski lideri strahuju da ovo postlednje neće moći da ispune.

„Smena premijera Dragija bila bi opasna u ovom teškom vremenu za ekonomiju“, rekao je u nedelju uveče Mateo Salvini, lider neonacionalističke „Lige“. „Napravićemo niz predloga za predsednika, žena i muškaraca od apsolutnog prestiža u narednim satima“.

Italijanski predsednik je uglavno ceremonijalna uloga, iako ima moć da reševa političke krize, bira premijere, raspisuje prevremene izbore i odobrava ili ukida zakokne. Matarela je nekoliko puta bio primoran da se uključi u rešavanje krize, uključujući pozivanje Dragija da formira vladu jedinstva u februaru prošle godine nakon što je pala administracija koju je vodio Đuzepe Konte.

Ako Dragi bude izabran, u tom slučaju Vitorio Kolao, ministar za tehnološke inovacije i bivši izvršni direktor Vodafona, navodno je spreman da ga zameni na mestu premijera.

„Problem je u tome što je malo složeno pomeriti Dragija sa premijerskog mesta i staviti ga u predsedničku palatu“, rekao je Frančesko Pavončelo, profesor političkih nauka i predsednik Univerziteta Džon Kabot u Rimu.

Italijanski parlament
Italijanski parlament Foto:EPA-EFE/ROBERTO MONALDO

„Ovde imamo vrhunskog premijera koji se smatra jednim od velikih lidera zapadnog sveta. Sa druge strane, postoji osećaj da bi on mogao biti uverljiviji kao predsednik nego kao premijer sve dok nađu dobru zamenu i zato se ime Kolaa vrti okolo“.

Eventualni kolaps vlade bi pokrenuo vanredne izbore, za koje istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi koristili kranje desničarskoj stranci „Braća Italije“, koja je trenutno u opoziciji. Mnogi članovi koalicije zato žele Dragi ostane tamo gde jeste, a onda se postavlja pitanje ko bi mogao da bude novi predsednik, prenosi Vol Strit Žurnal.

Ko su drugi mogući kandidati?

Drugi mogući kandidati za predsednika su Pjer Ferdinando Kasini, senator iz centra koji navodno ima dobre međustranačke odnose, Marta Kartabija, ministarka pravde i Đulijano Amato, bivši premijer. U međuvremenu, frankcija „Pokreta pet zvezdica“ traži da Matarela ostane još godinu dana.

„Amato je mogućnost jer ga voli Berluskoni, kao i levi centar“, rekao je izvor iz PD. „Poteškoća je u tome da ostatak desničara prihvati njegove ime. Amato bi mogao da bude kompromis za „Napred Italijo“, ali možda ne i za Ligu“.

Mateo Salvini, koji vodi Ligu, i njegov krajnje desničarski saveznik Đorđa Meloni, lider „Braće Italije“, rekli su da neće prihvatiti više „veto sa levice“ nakon Berluskonijevog povlačenja iz trke. Međutim, ni levica ni desnica nemaju dovoljnu moć u parlamentu da bi to uradili tako da će morati da se razbije ćorsokak. Parlamentarci će glasati jednom dnevnom dok se ne dobije pobednik izbora.

Mario Dragi
Mario Dragi Foto:EPA-EFE/ROBERTO MONALDO

BONUS VIDEO: Makron pogođen jajetom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram