Silvio Berluskoni Foto: EPA-EFE/Riccardo Antimiani

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni (86) odlučio je da se ne kandiduje za predsednika Republike, rekao je Rojtersu izvor iz njegove partije Forca Italija.

Sastanak italijanskih partija desnog centra uoči izbora još je u toku, preneo je Rojters.

PROČITAJTE JOŠ:

Italijanski parlament će se sastati u ponedeljak, 24. januara kako bi počeo glasanje za novog šefa države, koji bi zamenio odlazećeg predsednika Serđa Matarelu.

Izbor novog predsednika Italije mogao bi da ima velike posledice po budućnost vlade premijera Marija Dragog, koja pokušava da obuzda talas zaraze kovidom-19, ocenjuje agencija.

Dragi je jasno stavio do znanja da bi želeo da postane predsednik, čime bi okončao svoju 11-mesečnu vladu. To znači da bi morao biti postavljen novi premijer ili da bi morali da se održe novi izbori godinu dana pre roka.

Međutim, nema garancije da će 74-godišnji bivši šef Evropske centralne banke dobiti taj posao, navodi Rojters. Druge ličnosti koje se smatraju kandidatima su bivši predsednik donjeg doma parlamenta Pjer Ferdinando Kasini, bivši premijer Ðulijano Amato i aktuelna ministarka pravde Marta Kartabija.

Predsednik, koji se bira na sedmogodisnji mandat, uglavnom ima ceremonijalnu ulogu, ali uživa široka ovlašćenja nakon izbora ili kada vlada padne.

On ima poslednju reč kada imenuje premijera i druge članove kabineta.

Izbori, sprovedeni tajnim glasanjem među više od 1.000 parlamentaraca i regionalnih predstavnika, predstavljaju nepredvidiv proces koji često traje nekoliko dana. Zvaničnih kandidata nema, a svaki poslanik na parčetu papira napiše ime po svom izboru.

U prva tri kruga glasanja, za izbor predsednika potrebna je dvotrećinska većina. Od četvrtog glasanja pa nadalje, cenzus se spušta na prostu većinu.

Parlamentarci glasaju jedan za drugim i svaki krug glasanja obično traje duže od četiri sata.

Bonus video: Italijanska policija uhapsila medicinskog tehničara koji je lažirao vakcinsanje i kovid sertifikate

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram