Mario Dragi Foto: EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS

Italijani su nakratko uživali u neobičnom periodu političke harmonije – premijer Mario Dragi odlučno je vodio zemlju kroz bitku sa pandemijom koronavirusa, pri čemu je i ekonomija napredovala. Blagostanje je sada ugroženo činjenicom da mnogi vide upravo Super Maria kao predsedničkog kandidata, što bi značilo da neko drugi dolazi na premijersku funkciju.

Italijani se pribojavaju da li bi Dragi, bivši šef Evropske centralne banke zaslužan za vraćanje stabilnosti i poverenje u zemlju, mogao da postane predsednik.

Na predsedničkim izborima u Italiji, koji su zakazani za narednu godinu, nema zvaničnih kandidata. Umesto toga, poslanici su tajno glasali za sedmogodišnji mandat – mogu glasati za bilo koga, pod uslovom da su državljani Italije i stariji od 50 godina. Imena koja su se pojavila na prethodnim izborima su fudbaler Frančesko Toti, glumica Sofija Loren, pa čak i porno zvezda Roko Sifridi. Glasanje može da potraje nekoliko krugova pre nego što se pojavi pobednik.

Dragi se redovno proglašava kao favorit za naslednika Serđa Matarele, koji se povlači sa mesta šefa države 3. februara.

Foto: EPA-EFE/ROBERTO MONALDO / LAPRESSE POOL

Jedina osoba koja eksplicitno želi da dođe do predsedničke funkcije, prema pisanju italijanskih medija, je kontroverzni bivši premijer i lider Forza Italia Silvio Berluskoni.

„Malo je verovatno da će biti izabran, ali to ne bi trebalo da isključimo“, rekao je Volfango Pikoli, kopredsednik istraživačke kompanije Teneo sa sedištem u Londonu.

Italijanski predsednik je uglavnom ceremonijalna uloga, iako ima moć da rešava političke krize, bira premijere i raspisuje prevremene izbore. Matarela je nekoliko puta bio primoran da se uključi u rešavanje krize, uključujući pozivanje Dragija da formira vladu jedinstva u februaru nakon što je pala administracija koju je predvodio Đuzepe Konte.

Dragi se sada smatra sigurnim izborom, ali bi selidba u predsedničku palatu dovela njegovu vladu do prevremenog kraja, što bi uticalo na napore da se sprovedu reforme potrebne za obezbeđivanje rata iz fonda EU za oporavak posle pandemije, od kojih je Italija najveći korisnik.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ovo je prvi put da su ovi izbori ekonomski relevantni. Zemlja je izgubila 10 odsto BDP-a zbog pandemije, a sada, sa Dragijem, postoji to novo poverenje… pitanje je da li ovo može da potraje i posle predsedničkih izbora. U najgorem slučaju, unapređenje bi moglo da pomeri opšte izbore za godinu dana. Ako se održe prevremeni izbori, ankete ukazuju da bi koalicija krajnje desnih partija, Liga i braća Italije, i Berluskonijeva Forua Italia, mogla da pobedi“, rekao je Pikoli.

Očekuje se da će glasanje početi u trećoj nedelji januara, ali samo u tri navrata novi predsednik se pojavio u prvom krugu.

„Biće skrivenih dogovora, mnogo nasumičnih imena koja se pominju svaki drugi dan. Istorijski gledano, sva imena pomenuta uoči glasanja su tu da nestanu. Iznenadio bih se da je neko do sada pomenut pravi kandidat, sa izuzetkom Dragija“, objašnjava Pikoli.

Među drugim imenima o kojima se priča u medijima su aktuelna ministarka pravde Marta Kartabija, bivši premijer Romano Prodi, još jedan bivši premijer i sadašnji evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni, i Đani Leta, dugogodišnji Berluskonijev savetnik.

„Čak ni za nekoga kao što je Dragi nije podrazumevano da može da bude izabran u prvom krugu, pa ne bi želeo da ugrozi svoj položaj time što se prerano angažuje za taj posao“, rekao je Pikoli.

BONUS VIDEO Učesnici šesnaestog sastanka G20 koji se održava u Rimu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram