Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Ceo svet gledao je sa zebnjom u američkog predsednika Džozefa Bajdena na ključnom NATO samitu u Vašingtonu, ali i konferenciji za medije koja je održana nakon sastanka. Sa najviše pažnje verovatno američka javnosti i članovi Demokratske partije, koji već izvesno vreme razmatraju drugog kandidata za predsedničke izbore u novembru. Ovo je bila Bajdenova šansa da dokaže svima da on to može. Pokazao je sasvim suprotno, pomešao je svoju potpredsednicu Kamalu Haris i Donalda Trampa i, ono što je izazvalo još veću reakciju, najavio ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kao "predsednika Putina". Upravo ova konferencija možda predstavlja poslednji čin u drami zvanoj "Bajdenova kandidatura".

„Dame i gospodo, predsednik Putin!“, izjavio je Bajden na samitu NATO-a u Vašingtonu predstavljajući ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog.

Bio je to težak trenutak za evropske lidere koji nisu znali da li da tapšu. Predsednik Amerike (81) je shvatio grešku i ispravio se, ali je to bio još jedan udarac njegovoj mučnoj kampanji da ubedi demokrate da još uvek ima snage i mogućnosti da pobedi Donalda Trampa u novembru.

Foto: Chris Kleponis / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Mučna konferencija

Na konferenciji za medije nakon samita, Bajden je počeo sa pričom o napretku Amerike tokom njegove administracije. Početno pitanje je bilo o tome da je izgubio podršku među mnogim kolegama demokratama i ključnim sindikatima, i o mogućnosti da ga potpredsednica Kamala Haris zameni na glasačkom listiću.

U pozadini NATO i američke zastave, Bajden je nastavio da meša Kamalu Haris i njegovog političkog protivnika Donalda Trampa.

„Vidite, ne bih izabrao potpredsednicu Trampa za potpredsednika da nisam mislio da je kvalifikovana da bude predsednica“, rekao je on.

Haris je 59-godišnja Afroamerikanka i bivši tužilac. Tramp je 78-godišnji belac, bivši predsednik i osuđeni prestupnik. Ne bi trebalo da je teško napraviti razliku.

Novinari, na desetine njih, sedeli su u tišini nakon ovih izjava predsednika Amerike. Nisu ništa govorili, smatrajući da je najbolje da ne intervenišu na bilo koji način.

Foto:Chris Kleponis / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Bajdenovi kritičari kažu da je on jedini koji ne vidi ono što svi drugi vide, a to je da je možda došlo vreme da se povuče i prepusti kandidaturu mlađem demokrati.

Posle ovakvog početka, sve je vodilo ka totalnoj katastrofi.

Nema sumnje da je stotinu članova Kongresa sedelo sa velikom nelagodnošću, razmišljajući kako da pozovu Bajdena da se povuče. To je, između ostalog, tražio i Džordž Kluni, holivudska zvezda i demokratski donator, koji je naveo da ne vidi kako Bajden može da pobedi Trampa u novembru.

Putin ili Zelenski

Pa ipak, kako je noć odmicala, nije bilo baš tako jednostavno. Drugo pitanje podsetilo je Bajdena na njegovu zbunjenost Putin-Zelenski i postavilo pitanje da li on šteti ugledu Amerikanaca u svetu. Nasmejao se i uzvratio: „Da li ste videli ikakvu štetu po naš položaj u mom vođenju ove konferencije“.

„Da li ste videli uspešniju konferenciju? Šta mislite? Mislim da je to najuspešnija konferencija na kojoj sam prisustvovao posle dugo vremena i nisam video svetskog lidera koji ne misli da je tako“, rekao je predsednik SAD.

Bajden je nedavno optužen da je sam doveo do uzleta Trampa, tvrdoglavo stavljajući svoje interese ispred nacije. Čovek koji je označen kao čuvar demokratije 2020. godine sada bi mogao sve to da uništi.

Šta ako uništite svoje nasleđe, pitao ga je jedan novinar.

Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Vidite, nisam u ovome zbog svog nasleđa. U ovome sam da bih završio posao koji sam započeo“, odgovorio je on.

A izveštaji o njegovom ranom odlasku na spavanje „nisu tačni“, rekao je, iako je priznao da postoje nedostaci u njegovom rasporedu.

„Gust raspored“

„Umesto da svaki dan počinje u sedam ujutru i da idem u krevet u ponoć, bilo bi pametnije da se malo više krećem“, kazao je Bajden.

Njegov raspored od debate je bio „totalno ispunjen“, dodao je, pre nego što je uputio pitanje šta radi njegov politički protivnik Donald Tramp.

„Gde je Tramp? Vozi se uokolo na svojim kolicima za golf i popunjava svoju karticu pre nego što udari loptu?“, upitao je Bajden novinare.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pitanja o neurološkim pregledima i njegovoj sposobnosti za nov mandat u Beloj kući su stalno pristizala, a on je nastavio da ih odbija.

„Ako usporim, ne mogu da obavim posao, to je znak da to ne treba da radim. Ali još nema naznaka za to! Nijedna!“.

Poznat teren

NATO je, inače, domaći i dobar teren za Bajdena. Pokazao se bolje i ubedljivije u delu kada je bilo reči o spoljnoj politici u pogledu Kine, Izraela, Rusije i drugih delova sveta. Podsetio je sve na njegovu ulogu u ponovnoj izgradnji saveza i partnerstava.

BONUS VIDEO Dve trećine Amerikanaca žele da se Bajden povuče iz izborne trke, pada i podrška Holivuda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare