Hurgada
Foto: Shutterstock

Egipatske vlasti zatvorile su danas deo obale Crvenog mora, nakon što je jedna turistkinja podlegla povredama posle napada ajkule u blizini Hurgade.

Austrijanka (68), kojoj je ajkula otkinula ruku i nogu, preminula je u privatnoj bolnici u Hurgadi, rekao je neimenovani egipatski zvaničnik.

Prema internom dokumentu iz kabineta guvernera pokrajine Crveno more, u koji je AP imao uvid, egipatske vlasti zatvoriće priobalje na tri dana i zabraniti sve pomorske aktivnosti, uključujući ronjenje, jedrenje na dasci i kajting, kao i prilazak ribarskih brodova.

Na snimku, koji je objavljen na internetu, vidi se napad ajkule relativno blizu obale.

Prikazano je i kako voda oko napadnute žene postaje crvena od krvi dok ljudi na obližnjem pristaništu bacaju opremu za spasavanje ka njoj.

Za sada nije jasno kako je ajkula uspela da dođe do obale.

Jedan iz grupe srpskih turista koji u ovom trenutku letuju u Hurgadi, rekao je za Nova.rs da su nadležni u Hurgadi napad ajkule prvo pokušali da sakriju, ali se ubrzo među turistima pročulo šta se dogodilo.

„Krenuo sam da plivam i otišao malo dalje. U tom trenutku sam čuo neku ženu kako me doziva i pokazuje da se što pre vratim. priča ovaj srpski turista, koji nije želeo da mu otkrivamo identitet.

Kada se vratio do obale žena mu je ispričala da je ajkula u petak napala ženu koja je preminula.

„Šok sam doživeo. Nisam ni pomišljao o susretu sa ajkulom. Viđali smo delfine i slikali ih. Ali, ajkula… Verujte da sada niko ne ide u vodu dalje od dva metra“, kaže ovaj Srbin.

Zbog ove nesreće, plivanje, ronjenje i pecanje u ovom području zabranjeni su naredna tri dana, počev od petka. U pitanju je deo koji obiluje popularnim rizortima, a i sam napad dogodio se nedaleko od jednog od njih.

Inače, u Crvenom moru živi preko 40 različitih vrsta ajkula među kojima su najčešće grebenske, ali i crna i ajkula Longmanus.

****

BONUS VIDEO: Velika bela ajkula – Kako izgleda napad 


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar