Foto: EPA/EFE

Britanska kraljevska porodica uvek je u centru pažnje, pa se tako neretko dešavalo da u javnost dospeju i priče koje se oni trude da sakriju. Od torbi punih para za princa Čarlsa, preko krvavih dijamanta Megan Markl, nagih fotografija, poreskih rajeva i optužbi sa seksualno zlostavljanje protiv princa Endrua, ovo su pet najvećih skandala članova porodice kraljice Elizabete II.

Princ Čarls i koferi puni para

Princ Čarls, princ od Velsa, prihvatio je isplatu od milion funti od porodice Osame Bin Ladena. Princ je primio novac od dvojice polubraće Bin Ladena 2013. godine, dve godine nakon što je vođe Al Kaide ubijen.

Klarens Haus, rezidencija princa Čarlsa, oglasila se po ovom pitanju i saopštila da je obavljena temeljna provera, kao i da je odluka o prihvatanju novca bila na poverenicima. Kako se ističe, porodica Bin Laden se odrekla Osame još 1994. godine i nema nagoveštaja da su njegova polubraća bila povezana sa njegovim terorističkim aktivnostima.

Ovo je princu Čarlsu treći put za godinu da se našao u epicentru skandala oko velikih donacija koje je dobila njegova dobrotvorna organizacija ali nelegalnim putem.

Princ Čarls Foto: EPA-EFE/Brian Lawless

Princ Endru i slučaj Epstajn

Britanski princ Endru povukao se sa javnih dužnosti i izopšten je od strane pojedinih članova porodice nakon što je umešan u skandal u kojem je centralna figura bio američki finansijer Džefri Epstajn. Epstajn je bio uhapšen zbog optužbi za seksualno zlostavljanje maloletnica, a kasnije je u zatvoru izvršio samoubistvo.

Skandal je eskalirao nakon Endruovog intervjua na televiziji krajem 2019. godine posle kojeg je naišao na osudu javnosti. Građani Velike Britanije su mu zamerili što je nije pokazao saosećanje sa žrtvama Epstajnovog zlostavljanja.

U javnosti se pojavila i fotografija na kojoj britanski princ Endru drži ruku oko struka tada maloletne Virdžinije Roberts Đufre, koju mu je podvodio Džefri Epstajn. Princ je isprva odbacivao optužbe da je silovao Virdžiniju, ali je pristao na nagodbu sa oštećenom, zbog koje je morao da plati milione odštete.

Princ Endru i kraljica Elizabeta
Princ Endru i kraljica Elizabeta Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Kraljica i „Panama papiri“

Najdugovečnija britanska vladarka, kraljica Elizabeta II našla se u centru pažnje u negativnom smislu 2015. godine, kada su se pojavili navodi da skriva svoje bogatstvo u tajnim poreskim rajevima. Ovi navodi su predstavljeni u slučaju „Panama papiri“.

Slični navodi su ponovljeni i 2017. godine. Kako pišu svetski mediji, oko 12 miliona evra njene privatne imovine završilo na Kajmanskim i Bermudskim ostrvima. Elizabetin računovođa Kris Adkok nije demantovao navode da je ona investirala u ofšor kompanije.

Kraljica Elizabeta
Kraljica Elizabeta Foto:EPA-EFE/STR

Ovo je podelilo britansku javnost, jer iako njena ulaganja nisu ilegalna, mnogi smatraju da engleska kraljica ne treba da ulaže u takve kompanije i da gleda da plati manji porez.

Hari u nacističkoj uniformi i nage fotografije

Jedan od najvećih skandala dogodio se 2005. godine kada je princ Hari imao 20 godina. On je tada na jedan maskembal došao u nacističkoj uniformi.

Ova fotografija je odmah dospela na naslovne strane svih svetskih medija sa naslovom „Hari je nacista“, a javnost je bila zgrožena prinčevim potezom. Hari se kasnije izvinio javnosti, ističući da je „to bio veoma loš izbor“.

Ipak to ga nije sprečilo da nastavi sa skandalima, pa su se tako 2012. godine pojavile fotografije na kojima potpuno nag.

U to vreme se provodio sa prijateljima u Las Vegasu, a jedna od devojka koja je sa njima igrala bilijar u skidanje, napravila je fotografije na kojima se vidi Harijeva zadnjica. Palata se izvinila zbog prinčevog ponašanja.

Meganini „krvavi dijamanti“

Megan Markl, vojvotkinja od Saseksa, često je tema brojnih medijskih naslova. Ono što je posebno privuklo pažnju jeste njen nakit, koji ističe kad god joj se ukaže prilika. Ljudima je posebno zapao za oko prsten koji Megan nosi na malom prstu, a oko kog se pominje nekoliko „teorija“.

Megan Markl i princ Hari
Megan Markl i princ Hari Foto:EPA-EFE/NEIL MUNNS

Dijamanti koji su korišćeni za misteriozni prsten koji Megan Markl nosi na malom prstu, takođe su pretvoreni i u minđuše koje je vojvotkinja od Saseksa nosila tokom parade „Pozdrav bojama“ u Velikoj Britaniji.

PROČITAJTE JOŠ:

Sumnja se da je reč o takozvanim „krvavim dijamantima“ koje je dobila na poklon sa Bliskog istoka. Hari i Megan su ove navode negirali.

Ova priča dolazi nakon što je Megan kritikovana kada se ispostavilo da je na turneji po Fidžiju nosila par blistavih dijamantskih minđuša koje su bile venčani poklon saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, koji je optužen da je naredio ubistvo novinara Džamala Kašogija.

BONUS VIDEO: Megan i Hari u Njujorku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare